V Egypte väznení Kanaďania držia hladovku, sťažujú sa na podmienky

NETKY.SK • 29 September 2013, 09:11 • 2 min
V Egypte väznení Kanaďania držia hladovku, sťažujú sa na podmienky

TORONTO - Loubani a Greyson vo vyhlásení uviedli, že sa išli pozrieť na protestujúce davy v káhirských uliciach, videli, ako na uliciach umierali desiatky demonštrantov.

slovakia

left justify in out

Dvaja Kanaďania, ktorých egyptská polícia zatkla počas vrcholiacich protestov v krajine v polovici augusta, tvrdia, že sú vo väzení vystavení násiliu a ponižujúcemu správaniu. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Zadržanými sú pohotovostný lekár Tarek Loubani a filmár a profesor na York University John Greyson. Obaja muži začali na protest proti svojmu väzneniu držať už pred 12 dňami hladovku. Egyptské úrady nevzniesli voči nim zatiaľ žiadne obvinenia. Podľa slov samotných oboch mužov ich egyptské úrady považujú za "zahraničných žoldnierov".

Loubani a Greyson sú podľa vlastných slov zatvorení v malej cele spolu s ďalšími 36 politickými väzňami. Podľa spoločného vyhlásenia, ktoré obaja muži nadiktovali svojmu právnikovi a ktoré následne zverejnil na internete ich kamarát, Loubani a Greyson nemajú ani možnosť spojiť sa s blízkymi prostredníctvom telefónu.

Loubani bol zapojený do programu podporovaného Western University v Ontariu, ktorého cieľom je školiť lekárov v pásme Gazy. Greyson chcel v Gaze preskúmať podmienky na nakrútenie dokumentárneho filmu o miestnej nemocnici. V Káhire mali 15. augusta len prenocovať, kvôli protestom sa však napokon nemohli dostať cez hranice. Loubani a Greyson vo vyhlásení uviedli, že sa išli pozrieť na protestujúce davy v káhirských uliciach, videli, ako na uliciach umierali desiatky demonštrantov. Zatiaľ čo Loubani začal zraneným poskytovať prvú pomoc, Greyson nakrúcal udalosti na video. Vzápätí ich zatkla polícia.

Greysonová sestra Cecilia uviedla, že pracovníci miestneho kanadského konzulátu navštívili oboch mužov pred niekoľkými dňami. Hoci obaja muži sú vyčerpaní a viditeľne schudli, ich zdravotný stav je však dobrý. Kanadský minister zahraničných vecí John Baird vyhlásil, že o prípade sa v piatok rozprával so svojím egyptským náprotivkom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies