V Egypte uniesli nemeckého spisovateľa, ktorý kritizoval islamistov

NETKY.SK • 25 November 2013, 17:33 • 2 min
V Egypte uniesli nemeckého spisovateľa, ktorý kritizoval islamistov

KÁHIRA - Nemeckého spisovateľa Hameda Abdel-Samada, ktorý v predchádzajúcom období dostával vyhrážky smrťou za kritiku islamistov, uniesli v egyptskej Káhire. Oznámil to dnes bezpečnostný zdroj, na ktorý sa odvolávala tlačová agentúra DPA. Polícia má podozrenie, že Abdel-Samada uniesli extrémistickí islamisti, ale vyšetrovanie stále prebieha.

slovakia

left justify in out

Abdel-Samad (41), spisovateľ egyptského pôvodu vydal niekoľko kníh kritických voči islamistom. Stal sa známym najmä vďaka svojmu dielu Mein Abschied vom Himmel (Moje posledné zbohom z neba - voľný preklad), ktoré vyšlo v roku 2009.

Jeho brat povedal pre webovú stránku Jaum7, že Abdel-Samad je nezvestný od nedeľného odpoludnia. Predtým ešte stihol informovať svojich telesných strážcov, že ho sleduje čierne auto. Vydavateľ Abdel-Samada v Káhire uviedol, že spisovateľ sa pripravoval na vydanie novej knihy o náboženskom fašizme. "Dúfam, že sa vráti a bude pokračovať v roli slobodného spisovateľa, ktorý bráni svoje myšlienky a zásady," vyhlásil šéf vydavateľstva Merit Publishing House, Muhammad Hášim. "Je nemysliteľné, aby sme naďalej žili pod hrozbou teroristov a extrémistov, ktorí si myslia, že je dovolené zabíjať spisovateľov a intelektuálov," povedal Hášim.

Autor dostával vyhrážky smrťou v júni a radikáli ho označili za neveriaceho. Reagovali tak po jeho prejave v Káhire, v ktorom kritizoval radikálny islam a egyptské hnutie Moslimské bratstvo. Vplyvným členom hnutia bol aj zvrhnutý prezident Muhammad Mursí. Armáda ho zosadila 3. júla po tom, čo milióny ľudí vyšli do ulíc a požadovali jeho odstúpenie. Bezpečnostné sily odvtedy podnikajú tvrdé zásahy proti Mursího stúpencom - stovky ich zabili a tisíce zatkli. Mnohí vysokopostavení islamisti čelia súdnym procesom pre obvinenia z podnecovania násilia proti svojim odporcom počas Mursího vládnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies