V Egypte to vrie: Armáda zvrhla prezidenta Mursího, chystá štátny prevrat!

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 09:09 • 2 min
V Egypte to vrie: Armáda zvrhla prezidenta Mursího, chystá štátny prevrat!

KÁHIRA - Egyptská armáda v stredu večer pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího. Prostredníctvom televízneho prejavu o tom informoval šéf egyptských ozbrojených síl, generál Abd al-Fattáh as-Sísí, ktorý je predsedom Najvyššej rady ozbrojených síl. Mursí tak podľa neho už nie je egyptským prezidentom. To, kde sa v súčasnosti nachádza, však stále nie je jasné.

slovakia

left justify in out

Krajinu podľa as-Sisího teraz povedie šéf ústavného súdu. Na tieto slová s nadšením reagoval dav tisícov demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na káhirskom námestí Tahrír. Egyptská armáda dala Mursímu ešte v pondelok 48-hodinové ultimátum na splnenie "požiadaviek ľudu". To vypršalo v stredu o 17.00 SELČ, na čo sa príslušníci egyptských ozbrojených zložiek začali zhromažďovať pred sídlami najdôležitejších štátnych úradov v krajine. Ulice viacerých miest v krajine však začali napĺňať tiež podporovatelia ako aj odporcovia Mursího. 

Mursí ešte v utorok večer potvrdil, že sa nemieni podriadiť ultimátam armády a opozície, pričom je pripravený "položiť svoj život" za udržanie ústavného poriadku. Jeho dodržiavanie v televíznom príhovore označil za "jedinú záruku, že nedôjde k ďalšiemu krviprelievaniu" a upozornil, že občania si ho vybrali v slobodných a spravodlivých voľbách. Mursí tiež zopakoval výzvu, aby s ním opozícia nadviazala dialóg, čo však jeho protivníci už viackrát odmietli ako pretvárku. 

Egyptské ozbrojené sily v pondelok varovali, že zasiahnu do vyostrujúceho sa sporu medzi Mursím a opozíciou, ak "požiadavky ľudu" nebudú splnené v priebehu 48 hodín. Vyhlásenie s ultimátom zverejnili po tom, ako cez víkend vyšli do ulíc milióny odporcov islamistického lídra, aby si pripomenuli prvé výročie jeho nástupu do funkcie. Mursímu dalo krátko predtým ultimátum aj opozičné hnutie Tamarud (Povstanie), podľa ktorého mal odstúpiť do utorňajšieho podvečera, ak nechce čeliť "občianskej neposlušnosti".

Zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí je v domácom väzení v hlavnom štábe Republikánskej gardy, uviedol dnes hovorca islamistického hnutia Moslimské bratstvo Gihád Haddád.

Hovorca dodal, že zatknutý bol celý prezidentský tím, pričom bezpečnostné zložky postupovali podľa zoznamu, v ktorom bolo údajne viac ako 300 mien príslušníkov Moslimského bratstva.

Neskôr Haddád vo svojom konte v sociálnej sieti Twitter informoval, že Mursího oddelili od jeho tímu a prepravili na ministerstvo obrany.

Haddád ďalej informoval, že tisíce Mursího prívržencov, ktorí sa zhromaždili na jednom z predmestí Káhiry, obkľúčili armádne jednotky a nikomu neumožňujú vyjsť ani vojsť do vyhradeného priestoru. 

"To je pomsta starého režimu," vyhlásil hovorca a dodal, že prítomnosť predstaviteľov opozície - napr. Muhammada Baradeja - pri oznamovaní zvrhnutia prezidenta Mursího a ďalších krokov armády poslúžila "len ako zásterka kampane na ochranu starého režimu pred novou demokraciou". 

Brat zvrhnutého prezidenta dnes v rozhovore pre agentúru Sinchua vyhlásil, že Muhammad Mursí neurobil žiadnu chybu. "Zotrval v úrade len rok, musel čeliť skorumpovaným ľuďom a pozostatkom starého režimu," vyhlásil Sájid Mursí. Dodal, že títo ľudia "robili všetko pre to, aby mu kládli prekážky do cesty". Súčasné udalosti označil za puč, ktorý protirečí zákonom aj želaniu egyptského ľudu. 

OSN vyzýva na pokoj a zdržanlivosť

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes na pokoj a zdržanlivosť v Egypte, kde armáda zosadila demokraticky zvoleného islamistického prezidenta. Apeloval aj na zachovanie práv, ako je sloboda slova a zhromažďovania.

Pan Ki-mun vo svojom vyhlásení uviedol, že mnohí Egypťania vo svojich protestoch vyjadrili hlbokú frustráciu a oprávnené obavy. Dodal však, že zasahovanie armády do štátnych záležitostí vždy vyvoláva obavy. 

Jeho vyhlásenie, ako upozorňuje Reuters, neobsahuje negatívnu reakciu na Mursího zosadenie. Generálny tajomník zdôraznil, že v najbližšej dobe bude rozhodujúcim krokom rýchle posilnenie civilnej vlády v súlade s princípmi demokracie.

Arabské štáty Perzského zálivu uvítali Mursího zosadenie. Posilnenie postavenia Mursího Moslimského bratstva v roku 2011 po zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka znepokojilo väčšinu krajín regiónu, pretože sa obávali rastu vplyvu islamistických síl na svojom území. 

Obama varoval pred zatýkaním v Egypte, kde vydali 300 zatykačov na Bratstvo

Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes hlboké znepokojenie ohľadom zosadenia egyptského prezidenta Muhammada Mursího a vyzval na rýchly návrat k demokraticky zvolenej civilnej vláde. 

V písomnom vyhlásení Obama uviedol, že príslušným vládnym agentúram nariadil preskúmať dôsledky intervencie armády do politického diania v Egypte a zistiť, či to bude mať nejaký vplyv na americkú pomoc.

Vyslovil očakávanie, že armáda "počas tejto neistej doby" zabezpečí ochranu práv všetkých egyptských mužov a žien, vrátane práva na pokojné zhromažďovanie i na slobodné a spravodlivé procesy pred civilnými súdmi.

Okrem toho vyzval egyptskú armádu, aby nepristúpila k svojvoľnému zatýkaniu Mursího a jeho stúpencov.

Ashtonová po odvolaní Mursího vyzva Egypťanov na rozvahu a nové voľby

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová v reakcii na búrlivé udalosti v egyptskej metropole, ktoré v stredu viedli k zbaveniu moci prezidenta Muhammada Mursího, vyzvala všetky zainteresované strany, aby sa vrátili k pokojnému politickému procesu a zaručili slobodné a demokratické voľby.

"Pozorne sledujem vývoj v Egypte a som si vedomá hlbokých rozporov, ktoré existujú v egyptskej spoločnosti, volania ľudí po politických zmenách a úsilia na dosiahnutie kompromisu," uviedlaAshtonová v stanovisku pre médiá.

Ashtonová v oficiálnej výzve apelovala na všetky strany konfliktu v Egypte, aby sa čo najrýchlejšie vrátili k demokratickému procesu, vrátane slobodných a spravodlivých prezidentských a parlamentných volieb, a prijali ústavu, ktorá bude inkluzívna a prijateľná pre všetky vrstvy spoločnosti. Len takýto postup podľa šéfky diplomacie EÚ umožní Egyptu pokračovať na ceste zmien a dokončiť prechod k demokracii.

"Dôrazne odsudzujem všetky násilné činy, vyjadrujem sústrasť rodinám obetí. Vyzývam bezpečnostné sily, aby urobili všetko, čo je v ich silách na ochranu životov a prosperity egyptských občanov. Vyzývam zároveň všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť," zdôraznilaAshtonová. Dodala, že EÚ je aj naďalej odhodlaná podporovať občanov Egypta v ich túžbe po demokrac

Mursího zosadenie je podľa Moslimského bratstva smutným dňom pre Egypt

Oznámenie egyptskej armády o zosadení prezidenta Muhammada Mursího je"smutným dňom pre egyptské demokratické ašpirácie, zradou revolúcie a miliónov Egypťanov, ktorí verili v demokraciu," uvádza sa v mikroblogu hnutia Moslimské bratstvo zverejnenom dnes na jeho oficiálnej stránke v angličtine.

Samotný Mursí vo svojom mikroblogu v Twitteri odmietol opatrenia avizované armádnym velením, vrátane svojho odvolania, ako "vojenský prevrat".

Konzervatívne islamistické hnutie tiež potvrdilo, že vojenské velenie prerušilo vysielanie jeho televízneho kanála Misr25. Nevysielajú ani ďalšie dva islamistické kanály: al-Háfiz a an-Nás.

Je to porážka politického islamu, tvrdí Bašár Asad

Za porážku politického islamu označil dnes najnovší vývoj v Egypte sýrsky prezident Bašár Asad.

"Ten, kto náboženstvo používa v politike alebo v prospech jednej skupiny na úkor inej, padne kdekoľvek vo svete," uviedol Asad pre denník Thawra. "Výsledkom toho, čo sa teraz deje v Egypte, je pád toho, čo sa nazýva politický islam," 
dodal.

Agentúra DPA dodáva, že sýrska štátna televízia si "vychutnáva" pád jedného z najostrejších kritikov jej súčasného režimu, keďže naživo vysielala zábery z námestí egyptských miest, keď ľudia žiadali Mursího odchod z funkcie.

Egyptská armáda vo vyhlásení odvysielanom naživo dnes večer v televízii uviedla, že vymenovala novú dočasnú vládu vedenú šéfom ústavného súdu namiesto Mursího, pozastavila platnosť ústavy do jej revízie a vyzvala na predčasné prezidentské voľby. Podľa armády s takýmto plánom súhlasí celý rad politických skupín v Egypte.

Armádne a justičné zdroje informovali, že predseda ústavného súdu Adlí Mansúr zloží prísahu dočasnej hlavy štátu vo štvrtok.  

Opozičný líder Baradej privítal armádny plán ako pokračovanie revolúcie

Egyptský opozičný líder Muhammad Baradej označil dnes plán riešenia politickej krízy oznámený armádou, zahŕňajúci zosadenie prezidenta Muhammada Mursího, za pokračovanie revolúcie arabskej jari z roku 2011.

Baradej novinárom povedal, že "cestovná mapa" iniciovaná armádou spĺňa hlavnú požiadavku protestujúcich, ktorou sú skoré prezidentské voľby. "Dúfam, že to bude znamenať začiatok novej éry pre revolúciu za januára 2011," vyhlásil.

Bezpečnostné zložky podnikli raziu v káhirskom sídle televízie al-Džazíra

Bezpečnostné sily podnikli v stredu raziu v káhirskom sídle panarabskej televízie al-Džazíra a zatkli najmenej piatich jej zamestnancov. K akcii došlo len niekoľko hodín po tom, ako armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího. 

Príslušníci bezpečnostných zložiek podľa očitých svedkov prenikli do štúdia, odkiaľ sa vysielal priamy prenos so vstupom z demonštrácie v centre Káhiry. Medzi zatknutými je moderátor programu i jeho produkčný, ako aj ďalšie osoby. Bezpečnostní agenti na námestí znemožnili nakrúcanie reportáže z demonštrácie na Mursího podporu a zadržali televízny štáb.

Katarom vlastnená mediálna spoločnosť začala z Egypta vysielať po povstaní v roku 2011, ktoré zvrhlo Husního Mubaraka. Kritici TV spoločnosť Džazíra obviňujú, že sympatizovala s Mursího Moslimským bratstvom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies