V Egypte sa začali prezidentské voľby

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 09:41 • 2 min
V Egypte sa začali prezidentské voľby

KÁHIRA - Za prísnych bezpečnostných opatrení začali dnes Egypťania hlasovať v dvojdňových prezidentských voľbách, v ktorých sa očakáva hladké víťazstvo bývalého šéfa armády Abdala Fattáha Sísího. Čelí jedinému vyzývateľovi, ľavicovému politikovi Hamdínovi Sabáhímu.

slovakia

left justify in out

Tesne po začatí volieb vybuchla pred volebným strediskom v meste al-Mahalla al-Kubrá, severne od Káhiry, podomácky vyrobená bomba, informovala štátna televízia. Žiadnych zranených nehlásila. Zvolením Sísího za prezidenta Egypta by sa tri roky po páde dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka v krajine oficiálne obnovila vláda silnej ruky, napísala agentúra Reuters. Sísí je v Egypte považovaný za faktického vládcu krajiny, odkedy armáda vlani v júli zosadila z funkcie islamistického prezidenta Muhammada Mursího, kandidáta Moslimského bratstva.

 

V predvolebnej kampani sa Sísí zaviazal zvýšiť životnú úroveň v krajine do dvoch rokov. V rozhovore pre televíznu stanicu Sky News Arabia, sídliacu v Spojených arabských emirátoch, však povedal, že odstúpi, ak by ľudia proti nemu povstali.

 

Egyptskí emigranti, ktorí na zastupiteľských úradoch po celom svete hlasovali minulý týždeň v predstihu, drvivou väčšinou hlasov zvolili za prezidenta Sísího. Získal 94,5 percenta odovzdaných hlasov (hlasovalo zaňho 296.628 voličov), kým Sabáhí iba 5,5 percenta (17.027 hlasov).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies