V Egypte rastie počet nakazených vírusom HIV alarmujúcim tempom

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:04 • 2 min
V Egypte rastie počet nakazených vírusom HIV alarmujúcim tempom

KÁHIRA - Šírenie vírusu HIV v Egypte naberá alarmujúce rozmery. Nárast nových prípadov nainfikovania sa podľa Spoločného programu OSN pre AIDS (UNAIDS) ročne zvyšuje až o 25-30 percent.

slovakia

left justify in out

Boj proti tejto krízovej situácii však stále maria spoločenské predsudky a nedostatok finančných prostriedkov. Ahmad Chamís z UNAIDS pre agentúru AP povedal, že každoročne zaznamenávajú "25- až 30-percentný nárast infikovaných... Je to alarmujúce najmä kvôli šíreniu tejto epidémie a momentálnemu nezáujmu darcov o finančnú podporu".

 

V Egypte sa odhady počtu ľudí nakazených vírusom HIV líšia. Podľa UNAIDS tam žije viac ako 11 000 infikovaných, zatiaľ čo egyptské ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že počet ľudí s týmto vírusom je približne 7 000.

Podľa informácií UNAIDS vírus HIV ohrozuje spomedzi všetkých vekových skupín predovšetkým mladých a dospievajúcich ľudí.

 

Ochorenie AIDS sa v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky šíri vo viacerých krajinách. Spomedzi nich sa Egypt so svojimi 95 miliónmi obyvateľov radí za Irán, Sudán a Somálsko. V Egypte, konzervatívnej krajine s obyvateľstvom prevažne moslimského vierovyznania, sa toto ochorenie spája s homosexualitou, ktorá je považovaná za previnenie voči náboženstvu a prírode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies