V Egypte padne definitívny rozsudok v procese s Mubarakom

NETKY.SK • 27 September 2014, 09:50 • 2 min
V Egypte padne definitívny rozsudok v procese s Mubarakom

KÁHIRA - Egyptský súd v sobotu pravdepodobne vynesie definitívny verdikt nad bývalým prezidentom Husním Mubarakom, ktorý z funkcie odstúpil v roku 2011 po povstaní proti jeho vláde v rámci takzvanej arabskej jari.

slovakia

left justify in out

Mubaraka ešte v júni 2012 odsúdili na doživotie, v januári 2013 však nariadili proces zopakovať. Exprezident je obvinený z korupcie a nariadenia streľby do demonštrantov. Spolu s ním čelí rovnakým obvineniam aj bývalý šéf polície za jeho éry Habíb al-Ádlí.

 

Mubarak v Egypte neohrozene vládol 30 rokov až do februára 2011, keď proti jeho autokratickému režimu vypuklo masové povstanie. To si začiatkom roka 2011 vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V januári 2013 vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu s exprezidentom ako aj bývalým ministrom vnútra Habíbom al-Ádlím, ktorý mal takisto stráviť zvyšok života za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona