V Egypte našli epochálny objav, archeológovia jasajú

NETKY.SK • 2 Február 2018, 16:27 • 2 min
V Egypte našli epochálny objav, archeológovia jasajú

Paleontológovia objavili v Egypte unikátne kostrové pozostatky obrieho dinosaura. Nájdené fosílie pochádzajú z obdobia kriedy, odhaduje sa, že sú staré 100 až 66 miliónov rokov. Podľa výskumníkov ide o zásadný objav v oblasti vedy, niektorí ho prirovnávajú k svätému grálu, píše server Science Daily.

slovakia

left justify in out

Štúdiu o novom dinosaurovi s názvom mansourasaurus shahinae, patriaceho do skupiny titnosaurov, zverejnil odborný časopis Nature Ecology and Evoluton. Bylinožravý dinosaurus vážil zhruba 5 ton a dosahoval dĺžku 8 až 10 metrov. 

 

Kostrové pozostatky z obdobia vrchnej kriedy sú extrémne vzácné. Africký terén je totiž natoľko špecifický, že paleontológovia netušia, kde majú kopať, píše server Novinky.cz. A práve preto je podľa vedca Erica Gorscaka, ktorý sa na štúdii podieľal, nedávny objav v saharskej púšti kľúčový.

 

"Keď som prvýkrát uvidel fotky fosílií, spadla mi sánka. Je to svätý grál - veľmi dobre zachovalé pozostatky z posledného dinasaurieho obdobia v Afrike. Po niečom takom paleontológovia pátrali naozaj dlho," povedal serveru Science Daily paleontológ Matt Lamanna.

 

Tento objav môže priniesť odpovede na mnoho otázok. Napríklad, aké konkrétne druhy na tomto území žili a s ktorými dionosaurami majú nejaké spojitosti.

 

Aj to, či v tom čase bola Európa prepojená s Afrikou, lebo v tomto panujú medzi vedcami nejasnosti. V prípade spojenia by mali zvieratá z oboch kontinentov obdobnú anatómiu.

 

Server Science Daily informoval, že podľa dterajších skúmaní je nájdený druh v Egypte podobný známym dinosaurom v Európe a Ázii, čo naznačuje, že sa tieto živočíchy mohli medzi kontinentami v čase vrchnej kriedy pohybovať

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies