V Egejskom mori našli pohrebisko vrakov plné antických a byzantských lodí

NETKY.SK • 13 Október 2018, 20:23 • 2 min
V Egejskom mori našli pohrebisko vrakov plné antických a byzantských lodí

ATÉNY - Podmorskí archeológovia našli vo vodách gréckeho súostrovia Fourni v Egejskom mori 58 vrakov prevažne antických a byzantských lodí. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, podľa ktorej sa zrejme jedná o najhustejšia nájdenú koncentráciu vrakov v Stredomorí.

slovakia

left justify in out

Na väčšine z lodí našli potápači náklad amfor. Lode podľa odborníkov rozprávajú úžasný príbeh o tom, ako náklad putoval cez Egejské, Stredozemné a Čierne more.

 

Súostrovie Fourni leží vo východnej časti Egejského mora, prvé vraky pochádzajú z antického Grécka a tie najmladšie lode sa potopili v 20. storočí. Väčšina z vrakov ale pochádza z antického Grécka, Ríma a z obdobia byzantskej ríše, ktorú v roku 1453 vyvrátili osmanskí Turci.

 

 

"To nadšenie nedokážem ani opísať. Bolo to proste niečo neuveriteľného. Vedeli sme, že sme narazili na niečo, čo sa ocitne v učebniciach dejepisu," povedal podvodný archeológ Peter Campbell z RPM Nautical Foundation, neziskovej organizácie, ktorá sa zaoberá podmorskou archeológiou a vzdelávaním. Výskum pri súostroví Fourni vedú grécke úrady.

 

Tím už v roku 2015 ohlásil, že toho roku narazil na 22 vrakov. A teraz sú si podvodný archeológovia istí, že pod vodou sa skrývajú ďalšie lode. Lode a ich náklad plasticky zachytávajú, ako sa tovar pohyboval na cestách z Čierneho mora, Grécka, polostrova Malej Ázie, Talianska, Sicílie, Cypru, Egypta a severnej Afriky. Za množstvo potopených lodí môže pravdepodobne počasie

 

 

Archeológovia už z lodí vyzdvihli 300 starožitností, prevažne amfor, vďaka čomu vedci získali vzácny náhľad do toho, odkiaľ a kam sa v Stredozemnom mori prevážalo tovar. "Deväťdesiat percent lodí, ktoré sme našli pri súostroví Fourni, prevážalo náklad amfor," uviedol grécky vedúci celého projektu.

 

"V amforách sa v antike prevážalo hlavne tekutý a polotekutý tovar, prevažne víno, olej, rybia omáčka a snáď aj med," dodal. Rybia omáčka z oblasti Čierneho mora bola podľa neho obzvlášť drahou komoditou. Množstvo potopených lodí odborníci pripisujú hlavne počasiu.

 

Súostrovie, kde posádky bežne strávili noc, než sa vydali ďalej, neskôr tiež slúžilo ako stanovište pirátov. Stav lodí je rôzny. Spravidla sú vraky, ktoré ležia hlbšie ako 40 metrov pod hladinou, vo veľmi dobrom stave. Tie v hĺbke 60 metrov sú takmer nedotknuté, tvrdia archeológovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies