V dvoch základných školách prepukla črevná nákaza, prerušili vyučovanie

NETKY.SK • 22 September 2017, 13:22 • 2 min
V dvoch základných školách prepukla črevná nákaza, prerušili vyučovanie

BANSKÁ BYSTRICA – Prerušenie vyučovania pre vysokú chorobnosť žiakov v dvoch základných školách v Novej Bani nahlásili odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Žarnovica.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, tentoraz dôvodom prerušenia vyučovania nie sú respiračné, či chrípkové ochorenia, ale epidemiologicky zvýšený výskyt črevných ochorení. V jednej aj druhej škole ochorela podľa hovorkyne takmer tretina žiakov. Vzhľadom na to je podľa epidemiológov vysoká pravdepodobnosť, že ide o rotavírusové enteritídy. V oboch ohniskách nákazy robia epidemiologické vyšetrovanie.

V okrese Lučenec nahlásila sestra infekčného oddelenia tamojšej nemocnice prípad slabšieho ochrnutia pacienta. Najskôr bol hospitalizovaný na neurologickom oddelení v Lučenci.

 

Následne pacienta preložili na jednotku intenzívnej starostlivosti infekčného oddelenia. Pacient pociťoval ťažkosti už od konca augusta. V zahraničí nebol a v posledných mesiacoch neprekonal ani žiadne infekčné ochorenie.

 

„Na základe klinických a pomocných vyšetrení lekári jeho stav vyhodnotili ako Guillainov-Barrého syndróm,“ uviedla k tomuto prípadu Tolnayová. Syndróm sa často vyskytuje pri infekciách, najmä vírusových, môže sa vyskytnúť aj pri otravách, poruchách výživy a postihuje nervový systém.

Ako ďalej informuje Tolnayová, tento týždeň Banskobystrický kraj neobišla ani žltačka. Z okresu Rimavská Sobota hlásili v epidemiologickej súvislosti dve tieto ochorenia v rodine, a to u 36-ročnej matky a jej šesťročného syna z obce Kaloša. Ochorenia boli overené laboratórnym dôkazom na základe sérologického vyšetrenia krvi. Pacienti boli hospitalizovaní na Infekčnom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Lučenci.

 

„V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená všetkým ľuďom s priamym kontaktom a deťom v materskej škole aktívna imunizácia a lekársky dohľad,“ doplnila hovorkyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies