V dvoch belgických nemocniciach nasadia humanoidných robotov

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 08:32 • 2 min
V dvoch belgických nemocniciach nasadia humanoidných robotov

LIÉGE - Dva humanoidné roboty radu Pepper vysoké 140 centimetrov, ktoré rozpoznajú ľudský hlas v celkove dvoch desiatkach jazykov, budú od budúceho týždňa pôsobiť ako "recepční" v nemocniciach v belgických mestách Liége a Ostende. Špeciálne vyvinuté roboty predstavili v pondelok na klinike Centre Hospitalier Regional La Citadelle v Liége, informovali belgické i francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Iné verzie humanoidných robotov Pepper vyskúšali už predtým v obchodných domoch vo Francúzsku a v Japonsku.

 

Ich nižšie modely (57 centimetrov) sú po celom svete nasadené už v asi 300 nemocničných zariadeniach, opatrovateľských domoch a domovoch dôchodcov, avšak teraz prezentované roboty budú prvými, ktoré v nemocniciach dostanú dôveru vo funkcii "recepčných". V Liége bude robot iba vo foyeri kliniky usmerňovať pacientov, ten v Ostende bude na požiadanie sprevádzať chorých aj na odborné vyšetrenie.

 

Jednotlivé časti robotov sa vyrábajú v Ázii, avšak ich samotná montáž prebieha vo Francúzsku. Belgická firma Zora Bots vyvinula pre nich špeciálny softvér pre pohyb v nemocniciach. Jeden robot stojí okolo 30.000 eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona