VIDEO V Dunajskej sa bili SBS-kári s fanúšikmi Trenčína, únia hovorí o neprimeranom zásahu

NETKY.SK • 23 Október 2017, 18:33 • 2 min
VIDEO V Dunajskej sa bili SBS-kári s fanúšikmi Trenčína, únia hovorí o neprimeranom zásahu

DUNAJSKÁ STREDA - Sobotňajšia tesná prehra Dunajskej Stredy s AS Trenčín 1:2 mala nepríjemnú dohru po zápase. Počas nastupovania fanúšikov hosťujúceho Trenčína do autobusu prišlo k incidentu s priaznivcami dunajskostredského klubu i s členmi bezpečnostnej služby (SBS).

slovakia

left justify in out

"Zápas v Dunajskej Strede prebiehal z pohľadu fanúšikov AS Trenčín bez problémov až do momentu, keď počas nastupovania do autobusu sa do nebezpečnej vzdialenosti dostala skupina domácich fanúšikov s cieľom konfrontácie medzi oboma skupinami. Následne došlo k verbálnym útokom a provokáciám medzi oboma skupinami. Domáca SBS zasiahla a donútila fanúšikov nášho klubu nastúpiť do autobusu. Adekvátnosť zásahu počas najbližších dní budeme analyzovať. Aj touto cestou chceme všetkých zúčastnených vyzvať, aby nám dali k dispozícii videozáznamy z incidentu. O prípadný záznam požiadame aj klub DAC 1904 Dunajská Streda. Následne sa rozhodneme, ako budeme ďalej postupovať," uvádza oficiálna internetová stránka trenčianskeho klubu a na margo sobotňajších pozápasových udalostí v Dunajskej Strede ešte v stanovisku dopĺňa:

 

"Dôsledky sme pripravení vyvodiť voči obom stranám. Išlo o incident, ktorý sa v prípade našich fanúšikov nevyskytol už niekoľko rokov. Preto chceme celý prípad podrobne vyhodnotiť a prijať následné opatrenia. Zaujímať nás bude aj fakt, prečo sa skupina domácich fanúšikov dostala do tak tesnej blízkosti fanúšikov AS Trenčín. Na túto vec musí dať odpoveď organizátor zápasu. V prípade rizika je povinnosťou domáceho klubu dopraviť hosťujúcich fanúšikov bezpečne von zo sektoru, aj keby ich mali v priestore štadióna zadržať, aby zabezpečili bezpečný presun k autobusu.“

K udalostiam po spomenutom stretnutí v Dunajskej Strede sa vyjadrila aj Únia ligových klubov (ÚLK), riadiaca organizácia najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Tá považuje zásah SBS za neprimeraný.

 

"Po stretnutí 13. kola Fortuna ligy medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda a AS Trenčín došlo k neprimeranému zásahu SBS voči fanúšikom AS Trenčín. Z dostupných videí nie je zrejmé, čo tomuto konfliktu predchádzalo, no takýto spôsob riešenia konfliktnej situácie je pre nás absolútne neprijateľný. Dlhodobo, v rámci vzdelávania predstaviteľov usporiadateľských služieb a hlavných usporiadateľov jednotlivých fortunaligových klubov prostredníctvom bezpečnostného manažéra SFZ, pracujeme na tom, aby sa na našich štadiónoch zvyšoval komfort rovnako pre domácich i hosťujúcich fanúšikov. Vizuálne sme jednoznačne oddelili členov usporiadateľskej a bezpečnostnej služby. Usporiadateľská služba má zabezpečiť základný informačný servis pre fanúšikov, a tým sa postarať o primeraný komfort. Bezpečnostná služba má pôsobiť preventívne, určite nie agresívne, má byť jasne označená vestou a nesmie vyvolávať konflikt," uvádza sa v stanovisku ÚLK na oficiálnom webe najvyššej slovenskej futbalovej súťaže fortunaliga.sk. "V rámci našich interných predpisov budeme z vyššie uvedených dôvodov na najbližšom rokovaní Prezídia ÚLK žiadať o vyjadrenie zástupcu FC DAC 1904 Dunajská Streda a prijmeme opatrenia k zabezpečeniu bezproblémovej organizácie všetkých zápasov Fortuna ligy."

Svoje stanovisko k udalostiam po futbalovom dueli 13. kola na Žitnom ostrove zverejnil aj FC DAC 1904 Dunajská Streda.

 

"Autobus s fanúšikmi dorazil až približne v desiatej minúte druhého polčasu. Pri kontrolách na vstupe bolo zistené, že niektorí z nich mali na rukách rukavice MMA a chrániče zubov a mali pri sebe aj nebezpečné predmety (plastové tyče a reťaze), ktoré im odobrali. Po odchode fanúšikov domáceho mužstva zo štadióna pristavili autobus fanúšikov hostí k vstupnej bráne ich sektoru. Pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby (SBS) a príslušníci PZ vytvorili k autobusu koridor na bezpečné vyprevadenie fanúšikov hostí. Časť domácich fanúšikov sa pri bráne dostala do blízkosti fanúšikov Trenčína a začali najprv vzájomné slovné potýčky a následne aj snaha preraziť koridor policajtov a pracovníkov SBS. Príslušníci PZ aj pracovníci SBS sa postavili medzi dva tábory fanúšikov a v snahe zabrániť fyzickému stretu sa pokúsili čo najrýchlejšie dostať priaznivcov Trenčína do autobusu. Napriek výzvam fanúšikovia hostí odmietali nastúpiť do autobusu, navyše vystupovali aj tí, ktorí už v autobuse sedeli. Eskaláciu napätia vyvolali fyzické útoky Trenčanov na pracovníkov SBS, ktorí im bránili v strete s domácimi fanúšikmi a snažili sa ich dostať do autobusu. Namiesto nástupu do autobusu na nich vylievali pivo a mali vulgárne narážky na ich národnosť," uvádza FC DAC 1904 na klubovom webe v oficiálnom stanovisku, v ktorom sa ďalej píše:

 

"FC DAC 1904 má k dispozícii záznamy z bezpečnostných kamier, ktoré poskytneme kompetentným orgánom, ktoré o to požiadajú. Podľa našich informácií bol hlavným iniciátorom násilia fanúšik AS Trenčín, ktorému nedávno vypršal polročný zákaz navštevovať športové podujatia. Náš klub po vyhodnotení celej situácie prijme adekvátne opatrenia, aby v budúcnosti nemohlo dôjsť k podobným incidentom. Na záver dodávame, že príslušníci PZ zadržali jedného fanúšika domácich a jedného fanúšika z Trenčína, ktorí boli riešení v priestupkovom konaní."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies