V Dunaji začínajú s hľadaním možných bômb z druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 14:26 • 2 min
V Dunaji začínajú s hľadaním možných bômb z druhej svetovej vojny

BRATISLAVA - Na dne Dunaja medzi piliermi bratislavského Starého mosta sa začína prieskum, ktorý má odhaliť, či sú na dne rieky naozaj nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Zmluvu na prieskum so združením špecialistov na prieskumy v zložitých podmienkach Wellington Tribute Associaton podpísal bratislavský primátor Milan Ftáčnik v pondelok 21. júla. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy, špecialisti zmapujú približne 4-tisíc metrov štvorcových dna Dunaja medzi tretím a štvrtým pilierom a okolie piateho piliera.

 

Prieskum na zistenie možnej nevybuchnutej munície z vojny potrvá do piatku a výsledky prieskumu by mala mať radnica najneskôr do pondelka budúceho týždňa, priblížil Andrassy. Odborné práce budú mesto stáť 10-tisíc eur. Ak prieskum potvrdí, že bomby v Dunaji sú, vedenie mesta Bratislavy a ministerstva vnútra začne pracovať na ich odstránení. "V zmysle platnej legislatívy vykonajú odborné zložky rezortu kroky nevyhnutné pre zneškodnenie nebezpečných bômb," dodal Andrassy. Ak sa ukáže, že bomby v Dunaji nie sú, začiatkom augusta bude môcť zhotoviteľ prestavby Starého mosta začať s prácami na odstraňovaní pilierov. Tie totiž pre podozrenie na možné nevybuchnuté bomby už niekoľko týždňov stoja. 

 

Práce na odstraňovaní pilierov Starého mosta pozastavili koncom júna. V tejto časti preto podľa Andrassyho práce meškajú už viac ako mesiac. Časový sklz pri búraní pilierov mosta však termín celkovej realizácie projektu rekonštrukcie Starého mosta a budovanie prvej etapy električkovej trate do Petržalky neohrozuje, dodal Andrassy s tým, že v ostatných častiach zhotoviteľ pokračuje podľa stanoveného harmonogramu. Ukončenie a vyfakturovanie projektu hradeného z eurofondov je stanovený na koniec roka 2015. 

 

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD - Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Na prestavbu Starého mosta mesto získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou pritom je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015. Mesto si termín ukončenia stanovilo na koniec augusta 2015, necháva si tak ešte časovú rezervu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies