V Dudinciach namerali v pondelok 37,7 stupňa Celzia

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 15:47 • 2 min
V Dudinciach namerali v pondelok 37,7 stupňa Celzia

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal v pondelok 29. júla rekordné teploty pre daný deň, v Dudinciach namerali 37,7 stupňa Celzia. Informoval o tom hovorca SHMÚ Ivan Garčár. Podľa klimatológa zo SHMÚ Pavla Faška prekonala pondelková maximálna teplota rekord z 29. júla 1994, keď namerali 36,5 stupňa Celzia.

slovakia

left justify in out

V pondelok 29. júla padlo viacero rekordov priemernej dennej teploty vzduchu. Zaregistrovali ich približne dve tretiny meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom. „Najvyššia priemerná denná teplota vzduchu, 31,8 stupňa Celzia, bola v Piešťanoch. Vyššiu sme v histórii meteorologických meraní na Slovensku zaznamenali iba trikrát,“ poznamenal klimatológ zo SHMÚ Marek Švec. Najvyššia z nich bola podľa jeho slov vo Veľkých Ripňanoch, 1. júla 2012 tam namerali 32,3 stupňa Celzia a o deň neskôr dosiahla priemerná denná teplota vzduchu 32 stupňov Celzia v Topoľčanoch. „Z desiatich najvyšších priemerných denných teplôt vzduchu na Slovensku sa dve vyskytli v roku 1992 a ostatné v rokoch 2007 až 2013, pričom až polovica z nich bola v posledných dvoch rokoch,“ doplnil.

Noc z 29. na 30. júla bola už síce menej teplá ako predchádzajúce noci, no napriek tomu zaregistrovala rekordy minimálnej nočnej teploty vzduchu pre túto noc približne tretina meteorologických staníc. Teplota vzduchu klesla najmenej v Orechovej na 24,2 stupňa Celzia a bol tam prekonaný rekord 21,3 stupňa Celzia. Teplo bolo počas tejto noci aj v Dudinciach a v Sliači, kde namerali minimálnu nočnú teplotu vzduchu 21,2 stupňa Celzia, čím tam bol prekonaný rekord 18,5 a 18 stupňov Celzia pre túto noc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies