V Dubline portugalské finále, Porto chce novú zlatú éru

NETKY.SK • 17 Máj 2011, 11:31 • 2 min
V Dubline portugalské finále, Porto chce novú zlatú éru

V Dubline portugalské finále, Porto chce novú zlatú éru

slovakia

left justify in out

img

Írsky Dublin sa v stredu o 20.45 h stane po prvý raz v histórii dejiskom čisto portugalského finále európskej pohárovej súťaže vo futbale. Pod vedením hlavného arbitra Carlosa Velasca Carballa zo Španielska, sa predstavia vo finále Európskej ligy 2010/2011 futbalisti favorizovaného FC Porta a Sportingu Braga.
      Tréner drakov Andre Villas Boas buduje opäť víťazné Porto, ktoré vďaka impozantnej forme útočí v tejto sezóne na zisk štyroch trofejí. Klub po ligovom titule vyhral už Portugalský Superpohár a kvalifikoval sa do finále národného pohára. Draci ťažia z neskrotnej     a nápaditej ofenzívy, pracovitého stredu poľa a solídnej defenzívy.    V ofenzíve sa draci spoliehajú najmä na produktívnu dvojicu útočníkov Radamela Falcaa a Brazílčana Hulka (pozn. najlepší strelec ligy s 23 gólmi). Kolumbijčan Falcao je so 16 gólmi najlepším kanonierom EL 2010/2011, pričom Porto triumfovalo v 13 zo 16 doterajších zápasov, dalo dovedna 43 gólov a vyhralo všetky stretnutia vonku.
      "Dúfame, že bude mať nádherný koniec sezóny. Možno doplatíme na náš herný štýl. Chceme však držať loptu a vytvárať si šance, takže nebudeme nič meniť," povedal pri svojej premiérovej sezóne 33-ročný Boas, ktorý bol v minulosti asistentom Jose Mourinha. "Radšej zomrieme, ako sa vzdať nášho herného prejavu. Finále by malo byť futbalovou oslavou, nie nudnou udalosťou. Bude to však náročné vyhrať vo finále. Veríme si, ale stať sa môže všeličo. Braga je kvalitný tím s víťazným duchom, ale my chceme odštartovať novú zlatú éru."
      Súboj v Dubline je doterajším vrcholom aj v kariére trénera Bragy Domingosa Pacienciu, ktorý svojho času hrával ako útočník práve za Porto. Za posledné dva roky vytvoril 19 klubových rekordov.   Braga, ktorá je od Porta vzdialená len 47 km, v tejto sezóne už zdolal FC Liverpool, Benfica Lisabon a v skupinovej fáze Ligy majstrov aj Arsenal Londýn a v predkole európskej súťaže Celtic Glasgow a FC Sevillu.
      Podľa 42-ročného Pacienciu by mohol jeho zverencom pomôcť fakt, že jednoznačným favoritom je Porto. "Nikto nečakal, že prejdeme až do finále a to sa napokon ukázalo, ako naša zbraň. Veľmi dobre vieme, že nás súper je skutočne náročná prekážka. Potvrdili sme však už vo viacerých dueloch, že dokážeme zdolať súpera bez ohľadu na meno," povedal Paciencia.
      V drese Porta, ktoré vyhralo v tejto sezóne nad Bragou oba ligové súboje, sa určite neobjavia dlhodobí maródi obranca Jorge Fucile a stredopoliar Cristiano Rodriguez. Inak ale budú draci v plnej sile. Kouč Villas-Boas rieši stopérsku dilemu a rozhoduje sa, či k Rolandovi pošle Argentínčana Nicolasa Otamendiho alebo Brazílčana Maicona.
      Na strane Bragy, ktorá má v kádri tucet brazílskych rodákov,  je pre zranenie otázny štart obrancov Alberta Rodrigueza a Miguela Garciu, ako aj Paula Cesara. Podľa trénera Pacienciu však čaká divákov zaujímavé finále. "Máme najlepších trénerov na svete, najlepších hráčov, a to je opäť znak toho, že sa blížime stavu spred niekoľkých rokov. Ukážeme celému svetu kvality portugalského futbalu," uzavrel Paciencia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies