V Dubaji vyrastie elegantná veža Burdž Jumeira: Základňa pripomína odtlačok prsta šejka

NETKY.SK • 19 Február 2019, 16:34 • 2 min
V Dubaji vyrastie elegantná veža Burdž Jumeira: Základňa pripomína odtlačok prsta šejka

DUBAJ - K panoráme dubajskej štvrti Al Sufouh v Spojených arabských emirátoch v najbližších rokoch pribudne nová ikona. Stane sa ňou veža Burdž Jumeira (čítaj Džumera), ktorú vďaka výške 550 metrov naozaj nikto neprehliadne.

slovakia

left justify in out

Stavia ju investičná spoločnosť Dubai Holding. Dizajn veže je inšpirovaný piesočnými dunami a oázami. Osobitnou zaujímavosťou je potom vzor nádvoria pri jej päte. Ten dizajnéri vytvorili podľa odtlačku prsta dubajského panovníka, šejka Muhammada bin Rašíd Al Maktúma.

 

Na prvý pohľad pripomína veža svojím tvarom dvojicu prvých lístkov klíčiace rastliny. Strechy nízkych budov obklopujúcich pätu veže potom svojim rozvlněným povrchom evokujú duny na púšti.

 

Centrálny priestor je potom dizajnovaný práve ako obrí odtlačok šejkovho prstu. Symbolika tejto stavby je teda veľmi bohatá, ako je to pre umenie Orientu príznačné.

 

Novou dominantou Dubaja sa stane 550 metrov vysoká veža Burdž Jumeira. Fasády veže budú pokrývať digitálne displeje, ktoré vzhľad stavby prispôsobí aktuálnym slávnostiam či iným udalostiam. Vršok veže tvorí koruna umožňujúca hostiť udalosti najrôznejšieho charakteru.

 

 

Vo výške 450 metrov ponúkne budova zázemie pre rôznorodé aktivity. Pýchou sú najmä tzv. sky-lounge a sky-restaurant umiestnené v centrálnej presklenej časti vŕšku veže, ktoré obe jej polovice prepája.

 

Najmodernejšia technológia umožní premeniť tiež interiérové ​​plochy v plnohodnotné interaktívne displeje. Základňa veže je navrhnutá podľa odtlačku prsta samotného panovníka Dubaja - šejka Muhammada bin Rašíd Al Maktúma.

 

Z výšky veže budú jej návštevníci ťažiť hneď na niekoľkých podlažiach, ktoré sú navrhnuté ako vyhliadkové. Odtiaľ sa pokochajú pohľadom na okolitý Dubaj a samozrejme na more a neďaleko stojaci hotel Burdž Al Arab v tvare plachetnice.

 

Fasády veže budú pokrývať digitálne displeje, ktoré pri príležitosti najrôznejších udalostí jej vzhľad premenia podľa aktuálnej potreby.

 


Hlavná vyhliadka bude prístupná s výťahmi s modernou digitálnou obrazovkou, ktorá hostí zabaví jedinečnými výhľadmi z veže, kým nedosiahnu cieľ svojej cesty a neuvidia všetko na vlastné oči.

 

Práve z hlavnej vyhliadky budú môcť ľudia sledovať aj rôzne udalosti a ohňostroje, zároveň sa tento priestor stane základňou pre rozličné extrémne športy.

 

 

Veža je tvorená dvoma dielmi, ktoré sú spolu spojené. Základňa veže znázorňujúca odtlačok šejkovho prsta je navrhnutá tak, aby sa mohla stať miestom pre organizovanie spoločenských, kultúrnych a umeleckých aktivít.

 

Tiež tu vzniknú najrôznejšie oddychové zóny, ako napríklad fontány, terasovitý vonkajší amfiteáter atď. Počíta sa tu aj s usporiadaním svetelných a ohňových šou.

 

Okolité nižšie budovy na centrálnom nádvorí a samotná veža svojou funkciou naviažu, vzniknú tu predovšetkým obchodné priestory. Vlastná veža bude mať zmiešaný účel, tj. sčasti rezidenčné, sčasti komerčné.

 

V návrhu veže sa snúbi mnoho symbolov - oáza, duny, odtlačok panovníkova prsta... Okolie veže vsadené do štvrte Jumeira je navrhnuté tak, aby bolo ústretové najmä k chodcom. Ďalšie, takisto vežovité, hoci neporovnateľne nižšia zástavba je plánovaná čiastočne ako rezidenčná aj ako obchodná. Chýbať nebudú hotely.

 

Nová veža Burdž Jumeira vyrastie v štvrti Al Sufouh. Prípravné práce na stavbe začali za prítomnosti samotného šejka Muhammada na konci januára, prvá fáza má byť dokončená v roku 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies