V Dubaji nastáva štvrtá priemyselná revolúcia, chystá inteligentnú dopravu

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 14:20 • 2 min
V Dubaji nastáva štvrtá priemyselná revolúcia, chystá inteligentnú dopravu

Dubaj – Najbohatší emirát chce riešiť problémy s obrovskými zápchami zavedením inteligentnej dopravy

slovakia

left justify in out

Každodenné zápchy na šesťprúdových diaľniciach v dôsledku prílivu nového obyvateľstva, masovej výstavby obytných štvrtí či komerčných objektov prinútili dubajských šejkov prijať rozhodnutie o riešení problému. Riešenie tzv. inteligentnej dopravy obsahuje 34 bodov, ktoré majú napomôcť k zlepšeniu premávky.

 

Súčasťou plánu je zavedenie nových technológií typu bezpilotných dronov, autobusov a taxíkov bez šoférov či ultramoderných priechodoch pre peších. Ako každé veľkomesto aj Dubaj bojuje s nedostatkom parkovacích miest. Jedným z bodov je aj rozšírenie ponuky obchodov, ktoré budú lemovať hlavné cesty.

 

Hlavnou myšlienkou je znížiť dobu čakania na voľné parkovacie miesto, tým, že ľudia si objednajú potraviny rovno z pohodlia ich domovov cez internet. Keď dorazia k obchodu, zamestnanci im jednoducho pripravený tovar naložia do auta a spokojní zákazník môže odísť za pár minút aj s nákupom. Cestný a dopravný úrad v Dubaji tento týždeň predstavil stratégiu novej inteligentnej dopravy pre roky 2017 až 2021 bude stáť niekoľko desiatok miliárd dolárov.

 

 

Tento 5 – ročný projekt sa má postarať o zavedenie „technológií budúcnosti“ do praxe. Cieľom projektu je dosiahnutie autonómnej dopravy, teda dopravy bez šoférov, v celom Dubaji do roku 2030. „Táto stratégia je súčasťou budúcich globálnych trendov, ktoré ukazujú, že svet prechádza štvrtou priemyselnou revolúciou. Sústredí sa na umelú inteligenciu a roboty,“ cituje server Gulf News generálneho riaditeľa dubajského dopravného úradu Mattára al-Tajíra.

 

V rámci dosiahnutia stanovených cieľov, Dubaj spustil v posledných 3 rokoch už 29 inovatívnych projektov, ktoré majú pomôcť pri budovaní jedinečného miesta na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies