V druhom kole prezidentských volieb bude vo výhode Jiří Drahoš

NETKY.SK • 14 Január 2018, 15:52 • 2 min
V druhom kole prezidentských volieb bude vo výhode Jiří Drahoš

PRAHA - Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike vyhrala súčasná hlava štátu Miloš Zeman, ktorého vyzývateľom bude v druhom kole bývalý predseda Akadémie vied Českej republiky Jiří Drahoš.

slovakia

left justify in out

V podpore oboch mužov medzi obyvateľstvom však boli veľké rozdiely, čo vyplýva z následných analýz. Zeman zvíťazil predovšetkým v malých obciach, Drahoš naopak vo veľkých mestách.

Analýzy hlasov tiež ukázali, že takýto opačný vzťah, i keď o niečo slabší než v prípade Drahoša, existuje aj medzi voliči súčasného prezidenta na jednej strane a Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera a Mirka Topolánka na strane druhej. Znamená to, že títo štyria kandidáti a prezident Zeman si medzi voličmi vzájomne nekonkurovali, ale „lovili“ v iných vodách.

Zásadná pre ďalší vývoj je podoba medzi voličmi Drahoša a zmienenými neúspešnými kandidátmi, predovšetkým Fischerom, Horáčkom a Topolánkom. Preto možno predpokladať, že Jiří Drahoš v druhom kole preberie veľkú časť voličov týchto kandidátov. Naopak, podobnosť ziskov Zemana s výsledkami ostatných kandidátov v podstate neexistovala a súčasná hlava štátu tak bude zháňať ďalšie hlasy obtiažne, informuje internetová stránka Českej televízie.

Sedemdesiattriročný Zeman získal podľa konečných výsledkov v prvom kole 38,56 percenta hlasov, 68-ročný Jiří Drahoš 26,6-percenta. Na tretej priečke sa umiestnil bývalý diplomat a manažér Pavel Fischer so ziskom 10,23 percenta hlasov. Nasledovali podnikateľ Michal Horáček (9,18 percenta hlasov), lekár Marek Hilšer (8,83 percenta hlasov) a expremiér Mirek Topolánek (4,3 percenta hlasov). Zvyšní traja kandidáti nezískali ani dvojpercentnú podporu. Volebná účasť v prvom kole dosiahla 61,92 percenta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies