V Drážďanoch sa konal protest proti islamizácii

NETKY.SK • 16 December 2014, 08:22 • 2 min
V Drážďanoch sa konal protest proti islamizácii

DRÁŽĎANY - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok varovala Nemcov, aby sa nenechali oklamať krajne pravicovou rétorikou.

slovakia

left justify in out

Vyjadrila sa tak po tom, čo protiislamské demonštrácie v krajine začali lákať stále viac ľudí. Skupina zvaná Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) organizuje pravidelne zhromaždenia v Drážďanoch, kam prichádza stále viac demonštrantov. Minulý týždeň sa ich zišlo asi 10 000 a podľa polície v pondelok večer bol ich počet opäť približne rovnaký. Konala sa aj protidemonštrácia s približne polovičnou účasťou, žiadne incidenty však hlásené neboli.

 

Organizátori zo skupiny PEGIDA tvrdia, že protestujú len proti extrémizmu a nie proti samotným imigrantom alebo islamu. Napriek tomu si však získali podporu neonacistických skupín a krajne pravicových strán, čo vyvolalo obavy z nárastu proticudzineckých nálad v krajine. "V Nemecku je sloboda zhromažďovania, avšak nie je tam miesto pre podnecovanie a klamstvá o ľuďoch, ktorí k nám prichádzajú z iných krajín," povedala Merkelová novinárom v Berlíne. 

 

Počas tohto roka prišlo hľadať útočisko do Nemecka už vyše 150 000 ľudí, čo je nárast o 40 000 v porovnaní s rokom 2013. Minulý týždeň neznámi podpaľači založili v troch prázdnych azylových domoch vo Vorre pri Norimbergu požiar a steny popísali proticudzineckými sloganmi a svastikami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona