V Dozornej rade VšZP by mal za opozíciu sedieť ekonóm Klimek

NETKY.SK • 9 November 2016, 15:40 • 2 min
V Dozornej rade VšZP by mal za opozíciu sedieť ekonóm Klimek

BRATISLAVA - Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) má za parlamentnú opozíciu podľa informácií TASR kontrolovať ekonóm Marcel Klimek (OĽaNO-NOVA). Menovanie novej Dozornej rady by mohlo prebehnúť do dvoch týždňov, avizoval dnes pre TASR minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Opozícia doteraz svojho nominanta v Dozornej rade VšZP nemala. Po Druckerovom nástupe na ministerstvo sa však stanovy štátnej poisťovne v máji zmenili. Jedno kreslo tak pripadlo opozícii. Ďalšie dostali napríklad zástupcovia tretieho sektora či ministerstva financií. To zatiaľ svoju nomináciu neprezradilo. "Prebehne štandardným spôsobom a meno nominanta sa následne dozvie verejnosť aj médiá," uviedli pre TASR z tlačového oddelenia rezortu.

 

Opozičného nominanta mal podľa nových stanov navrhnúť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Ako však poukázalo tlačové oddelenie Národnej rady SR, predseda môže konať len na základe zákona a takáto povinnosť mu z neho nevyplýva. Nominácia tak prešla na Druckera, ktorý následne oslovil šéfa najsilnejšej opozičnej strany v parlamente Richarda Sulíka (SaS).

 

V Dozornej rade štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) by mohol sedieť aj riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš. Ide o spoločného kandidáta inštitútu INEKO a TIS. S ponukou bude podľa svojich slov pre TASR súhlasiť, ak Drucker verejne podporí aktivity ako transparentnosť pri prideľovaní zmlúv poskytovateľom či otvorenosť Dozornej rady, ktoré chce vo VšZP presadiť. Drucker s tým problém nemá, pokiaľ budú ciele v súlade so zákonom. Podotkol však, že nie je možné napríklad zverejňovať všetky zápisnice rady, ak by sa malo porušiť obchodné tajomstvo.

 

Podľa nových stanov bude mať Dozorná rada VšZP desať členov, voliť ich bude valné zhromaždenie. Po jednom navrhnú ministerstvo financií a spoločne rezorty vnútra i spravodlivosti. Ďalší člen bude kandidát parlamentnej opozície. Navrhuje ho predseda parlamentu, pokiaľ tak nespraví, nominácia pripadá ministrovi zdravotníctva. Štyri nominácie patria rezortu zdravotníctva, jednu z toho navrhne po dohode s tretím sektorom a ďalšiu so zástupcami zamestnávateľov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies