V dôsledku vojny zhaslo v Sýrii vyše 80 percent svetiel

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 09:12 • 2 min
V dôsledku vojny zhaslo v Sýrii vyše 80 percent svetiel

NEW YORK/BEJRÚT - Sýria sa v dôsledku takmer štyri roky trvajúcej občianskej vojny ponorila do tmy. Na satelitných snímkach vidno, že zhaslo približne 83 percent svetiel, ktoré svietili v krajine pred začiatkom konfliktu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zistenia koalície medzinárodných ľudskoprávnych a humanitárnych organizácií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najhoršia situácia je v druhom najväčšom sýrskom meste Aleppo, o ktoré dlhodobo zvádzajú ťažké boje vládne jednotky s opozičnými silami. Satelitné zábery zhotovené počas noci ukazujú až 97-percentný pokles počtu svetiel v samotnom meste a rovnomennej provincii.

 

Podobne je na tom aj severosýrska provincia Rakka, ktorú kontrolujú bojovníci z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Počet svetiel tam v porovnaní s marcom 2011 poklesol o 96 percent.

Najnižší úbytok svetla zaznamenala provincia obklopujúca hlavné mesto Damask, ovládaná prevažne sýrskou armádou, kde je úbytok svetla "len" na úrovni 33 percent.

 

Správu vydala medzinárodná koalícia WithSyria, združujúca približne 130 ľudskoprávnych a humanitárnych organizácií. Na výskume spolupracovali vedci z univerzity v čínskom meste Wu-chan.

Koalícia súčasne so zverejnením výsledkom výskumu apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby vytvorilo podmienky pre prísun humanitárnej pomoci pre približne 12 miliónov ohrozených Sýrčanov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies