V dôsledku tropickej búrky zahynulo na Filipínach vyše 100 ľudí

NETKY.SK • 23 December 2017, 12:09 • 2 min
V dôsledku tropickej búrky zahynulo na Filipínach vyše 100 ľudí

MANILA - Vyše 100 ľudí zahynulo na juhu Filipín v dôsledku bleskových záplav a zosuvov pôdy spôsobených tropickou búrkou Tembin, ktorá v piatok zasiahla ostrov Mindanao. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najviac obetí si prírodný živel vyžiadal v provincii Zamboanga del Norte, kde zahynulo 42 ľudí. Ďalších 39 mŕtvych hlásia z provincie Lanao del Norte. Najmenej 18 ľudí zahynulo v provincii Lanao del Sur, traja v Bukidnone a jeden človek prišiel o život v meste Iligan. Ďalšie desiatky ľudí sú po zosuvoch pôdy nezvestné a približne 75.000 ľudí museli filipínske úrady v dôsledku záplav evakuovať.

 

V meste Sibuco v provincii Zambaonga del Norte zničili bleskové povodne v jednej z rybárskych osád približne 100 domov, uviedol šéf regionálnej civilnej ochrany Manuel Luis Ochotorena.

 

"Rozsah škôd nás prekvapil," uviedol hovorca filipínskeho prezidenta Harry Roque, ktorý zároveň ubezpečil obyvateľov postihnutých oblastí o podpore zo strany vlády v Manile.

 

Tropickú búrku Tembin sprevádzali intenzívne zrážky a vietor s rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, ktorý v nárazoch dosahoval až 95 kilometrov za hodinu.

 

Mindanao s takmer 22 miliónmi obyvateľov je po Luzone druhým najväčším filipínskym ostrovom.

V novembri 2013 zasiahol strednú časť Filipín tajfún Haiyan, ktorý si vyžiadal najmenej 7350 obetí a spustošil celé mestá v husto osídlených oblastiach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies