V dôsledku starnutia nemeckého obyvateľstva krajine hrozí nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

NETKY.SK • 30 August 2017, 15:08 • 2 min
V dôsledku starnutia nemeckého obyvateľstva krajine hrozí nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily

BERLÍN - Nemecku hrozí v nadchádzajúcich rokoch veľký nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, keďže jeho obyvateľstvo starne. Tvrdí správa, ktorú dnes zverejnil výskumný inštitút Prognos.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto inštitútu najväčšej európskej ekonomike môžu v roku 2030 chýbať až 3 milióny špecialistov, ako sú napríklad IT odborníci alebo lekári, a ich nedostatok sa do roku 2040 môže zvýšiť na 3,3 milióna ľudí.

 

Výskumníci vyzvali politikov aj popredných podnikateľov v Nemecku, aby prijali "vhodné opatrenia" na odstránenie hroziaceho nedostatku odbornej a kvalifikovanej pracovnej sily. Z augustových údajov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že v Nemecku aktuálne pracuje 44,2 milióna ľudí.

 

Prognos sa domnieva, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov odráža starnutie nemeckej spoločnosti a rastúcu medzinárodnú konkurenciu. "V dôsledku demografických zmien sa situácia na trhu práce v najbližších 10 až 20 rokoch výrazne zhorší," uviedol autor štúdie Oliver Ehrentraut.

 

Nemecký inštitút pre výskum pracovného trhu IAB sa naopak domnieva, že problémy, ktorým čelí trh práce, nie sú až také dramatické. Je presvedčený, že krajine nehrozí veľký nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Pripúšťa však, že niektoré odvetvia, ako sú strojárenstvo a automobilový priemysel, už zápasia s nedostatkom kvalifikovanej sily.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona