V dôsledku obnovených bojov v Južnom Sudáne je v núdzi vyše 300-tisíc obyvateľov

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 08:11 • 2 min
V dôsledku obnovených bojov v Južnom Sudáne je v núdzi vyše 300-tisíc obyvateľov

JOHANNESBURG - Viac než 300.000 obyvateľov Južného Sudánu čelí v dôsledku obnovených bojov nedostatku potravín a zdravotnej starostlivosti. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie OSN.

slovakia

left justify in out

Opätovné vzplanutie ozbrojeného konfliktu v krajine prinútilo jednotlivé organizácie OSN, organizáciu Lekári bez hraníc (MSF) a ďalšie humanitárne združenia stiahnuť svojich pracovníkov z tamojšieho na ropu bohatého štátu Unity.

 

Obnovenie bojov v tomto juhosudánskom štáte prichádza v čase, keď sú zásoby potravín vyčerpané, a zároveň na vrchole tradičného obdobia sadenia plodín, kedy by sa obyvatelia mali venovať tejto činnosti, tvrdia humanitárni koordinátori OSN.

 

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová aj komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a ochranu civilného obyvateľstva Christos Stylianides označili situáciu v oblasti za jednu z najhorších humanitárnych katastrof uplynulých rokov.

 

Južný Sudán sužuje násilie od decembra 2013, keď sa mocenský súboj medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho námestníkom Riekom Macharom zvrhol v otvorený konflikt, ktorý pripravil o život tisíce osôb a donútili utiecť dva milióny ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona