V dôsledku nadmerného používania hnojív, sa výrazným spôsobom zhoršuje kvalita slovenskej pôdy

NETKY.SK • 15 Január 2018, 07:22 • 2 min
V dôsledku nadmerného používania hnojív, sa výrazným spôsobom zhoršuje kvalita slovenskej pôdy

BRATISLAVA – Slovenská pôda má najlepšie časy za sebou. Pre nízky obsah živín sú naši poľnohospodári nútení používať viac priemyselných hnojív, čo vedie k následnej kontaminácii pôdy.

slovakia

left justify in out

Oproti iným členským krajinám Slovensko jednoznačne vedie v spotrebe umelých hnojív. Informoval o tom Inštitút environmentálnej politiky pri Ministerstve životného prostredia SR (IEP). Odborníci z IEP požadujú prísnejšie kontroly chemikálií používaných v poľnohospodárstve, čím chcú zabrániť strate kvality slovenskej pôdy.

 

Dusičnany v našej pôde ohrozujú až jednu tretinu územia Slovenska. Najhoršie výsledky vykazuje západné Slovensko, uviedol IEP v návrhu Envirostratégie 2030, ktorá je zameraná na environmentálne výzvy Slovenska. Rieši kvalitu ovzdušia, lesy či zmenu klímy.

 

Analytici IEP tiež zdôraznili, že oproti roku 1990 sme na tom lepšie a v slovenskom poľnohospodárstve sa v súčasnosti spotrebuje o polovicu menej umelých hnojív, ako v 90.tych rokoch. No spotreba priemyselných hnojív má práve opačnú tendenciu a rastie. Okrem dusíka unikajúceho do pôdy znečisťuje životné prostredie aj priemyselná činnosť.

 

Kontaminovaná pôda sa vyskytuje najmä v priemyselných oblastiach a v horských či podhorských oblastiach. Na Slovensku dochádza k nárastu kyslých pôd, ktoré negatívnym spôsobom ovplyvňujú fyzikálne vlastnosti pôdy. Zmenou vlastností pôdy sa zhoršuje produkcia a absorpčná schopnosť pôdy, čo zvyšuje riziko nedostatku vody v nej.  

 

Analytici preto navrhujú, aby sa začal vykonávať monitoring a kontroly vo väčších množstvách najmä v otázke predaja a používania chemických látok v poľnohospodárstve. Ďalej plánujú zaviesť tzv. ekologické poľnohospodárstvo, ktoré by sa malo rozšíriť až na 13,5% slovenskej pôdy do roku 2030. Momentálne sa pohybuje na hranici zhruba 9,5%. Odborníci IEP vidia riešenie v tom, že by sa viac obmieňali pestované plodiny, čím by sa presadila biologická rôznorodosť. Zároveň by sa zabránilo strate živín v pôde a slúžila by aj ako prevencia proti škodcom.  

 

S ochranou pôdy súvisí aj ochrana včiel, ktoré sú ohrozené pre nadmerné používanie pesticídov či obnova krajinných prvkov, ako je prinavrátenie drevín a trávnatých porastov na polia, ktoré sú rovanko dôležité pre živočíchov ako aj pre rôzne druhy chránených rastlín. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona