V dôsledku konfliktu v Jemene museli svoje domovy opustiť tri milióny ľudí

NETKY.SK • 21 September 2016, 10:54 • 2 min
V dôsledku konfliktu v Jemene museli svoje domovy opustiť tri milióny ľudí

BERLÍN - Viac ako tri milióny ľudí boli nútené opustiť svoje domovy v dôsledku ozbrojeného konfliktu, ktorý už 18 mesiacov prebieha v Jemene. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy britskej humanitárnej organizácie Oxfam, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správa Oxfamu vznikla na základe rozhovorov s viac ako 1000 ľuďmi, ktorí žijú v oblastiach bojov. Jeden z piatich ľudí, s ktorými pracovníci Oxfamu robili rozhovor, uviedol, že ich obydlia boli zničené; tretina respondentov zasa uviedla, že svoje domovy museli na najmenej desať mesiacov opustiť.

 

Takmer dve tretiny opýtaných povedali, že najmenej jeden z ich rodinných príslušníkov v dôsledku konfliktu zahynul alebo utrpel zranenia a takmer polovica z účastníkov prieskumu sa stará o opustené deti.

 

"Polovica (jemenského) obyvateľstva trpí nedostatkom potravín. V niektorých oblastiach dochádza k zámernému narúšaniu dodávok potravinovej pomoci," uvádza sa v správe Oxfamu, podľa ktorej sa životné podmienky miliónov Jemenčanov prudko zhoršujú, pričom spôsobov ako prežiť prudko ubúda.

 

Vo vojne v Jemene proti sebe stoja armádne jednotky a milície lojálne medzinárodne uznanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího proti Iránom podporovaným šiitským povstalcom a ich spojencom. Hádího podporuje intenzívnymi náletmi koalícia vedená Saudskou Arábiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies