V dôsledku konfliktov v Sýrii a Iraku je bez domova takmer 14 miliónov ľudí

NETKY.SK • 11 November 2014, 21:59 • 2 min
V dôsledku konfliktov v Sýrii a Iraku je bez domova takmer 14 miliónov ľudí

ŽENEVA - V dôsledku konfliktov muselo v Sýrii a Iraku opustiť svoje domovy približne 13,6 milióna ľudí, pričom mnohí z nich zostávajú pred blížiacou sa zimou bez prístrešia a potravín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnes zverejnenú správu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Z uvedených 13,6 milióna ľudí bez domova zostalo 7,2 milióna na území Sýrie a ďalších 3,3 milióna hľadá útočisko v susedných štátoch. 

 

V Iraku muselo tento rok v dôsledku sektárskeho násilia a postupu militantov z organizácie Islamský štát opustiť svoje domovy 1,9 milióna ľudí. Už predtým prišiel o strechu nad hlavou milión Iračanov a ďalších 190.000 obyvateľov tejto krajiny hľadá bezpečie v zahraničí.

 

Podľa riaditeľa UNHCR pre Blízky východ a severnú Afriku Amína Awáda sa svet k potrebám utečencov začína správať ľahostajne.

 

"Bez ohľadu na to, či povieme, že za dva mesiace prišiel o strechu nad hlavou milión ľudí, alebo za jeden deň povedzme 500.000, svet na to jednoducho nereaguje," povedal pred novinármi v Ženeve Amín.

 

Veľká väčšina sýrskych utečencov hľadá bezpečie v krajinách, ako sú Libanon, Jordánsko, Irak alebo Turecko. Vzhľadom na pomoc, ktorú tieto štáty poskytujú sýrskym rodinám bez domova, to podľa Amína "pôsobí pre nás ostatných zahanbujúco". 

 

"Ďalšie krajiny, najmä tie v Európe, ale aj inde vo svete, by mali otvoriť svoje hranice a toto bremeno pomôcť niesť," uviedol Amín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies