V dôsledku horúčav zomrelo tento rok v Európe viac ako 15.000 ľudí

NETKY.SK • 8 November 2022, 09:02 • 2 min
V dôsledku horúčav zomrelo tento rok v Európe viac ako 15.000 ľudí

KODAŇ - Najmenej 15.000 ľudí zomrelo tento rok v Európe v dôsledku rekordných horúčav. V pondelok to uviedol riaditeľ regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Na základe doteraz získaných údajov odhadujeme, že v roku 2022 zomrelo (v Európe) v dôsledku horúčav najmenej 15.000 ľudí," povedal Kluge. Počas troch letných mesiacov zomrelo v Španielsku takmer 4000 osôb, viac ako 1000 úmrtí hlásilo Portugalsko, vyše 3200 ľudí zomrelo v Spojenom kráľovstve a približne 4500 obetí zaznamenali v Nemecku. "Očakáva sa, že tento odhad sa zvýši, keďže nadmerné úmrtia v dôsledku tepla hlási viacero krajín," dodal Kluge. Obdobie od júna do augusta bolo v Európe dosiaľ najteplejšie od začiatku meteorologických meraní. Mimoriadne vysoké teploty viedli k najhoršiemu suchu, aké postihlo Európu od stredoveku, píše AFP. Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona