Aktualizované V dôsledku bojov v Náhornom Karabachu stúpa počet obetí

NETKY.SK • 28 September 2020, 07:37 • 2 min
Aktualizované V dôsledku bojov v Náhornom Karabachu stúpa počet obetí

JEREVAN - Najmenej 32 arménskych separatistov zahynulo už v Náhornom Karabachu počas bojov s azerbajdžanskou armádou, ktoré vypukli v nedeľu a pokračovali aj v noci na pondelok.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 28. septembra 10:55

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie separatistov a arménskej vlády. Hovorca arménskeho ministerstva obrany uviedol, že v oblasti pokračovali v noci "intenzívne boje".

 

Rezort obrany v Náhornom Karabachu potvrdil, že v noci na pondelok zahynulo ďalších 15 separatistov a počet obetí na ich strane, ktoré si tak boje v oblasti od nedele vyžiadali, sa zvýšili na 32. Arménsky ombudsman Arman Tatojan tiež uviedol, že pri bombardovaní zomrela jedna žena a jedno dieťa. Bilancia strát na azerbajdžanskej strane nebola bezprostredne známa.


Bombardovanie v centre Náhorného Karabachu
Arménsko vyhlásilo, že zostrelilo dva azerbajdžanské vrtuľníky a delostrelectvo zasiahlo tri azerbajdžanské tanky. Ministerstvo obrany Azerbajdžanu však toto tvrdenie popiera.

 

img

 

Súvisiaci článok: Zákaz vychádzania a stanné právo aj v Azerbajdžane, vojsko obsadilo strategickú horu

 

Úrady Náhorného Karabachu uviedli, že bombardovanie zasiahlo hlavné mesto regiónu Stepanakert a mestá Martakert a Martuni. Podľa hovorcu arménskeho ministerstva obrany Artsruna Hovhannisjana azerbajdžanské bombardovanie zasiahlo aj arménske územie neďaleko mesta Vardenis.

 

img

 

V metropolách Azerbajdžanu vyhlásili stanné právo
Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev nariadil, aby sa v niektorých regiónoch vyhlásil výnimočný stav a vyzval na zákaz vychádzania vo veľkých mestách.

 

Prečítajte si viac: Náhorný Karabach sa otriasa v bojoch, nastalo stanné právo a mobilizácia armády

 

V televíznom prejave k národu povedal, že "arménske bombardovanie viedlo k stratám medzi azerbajdžanskými silami a civilným obyvateľstvom", ale neposkytol nijaké ďalšie podrobnosti.

 

img

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov "intenzívne nadväzuje kontakty s cieľom primäť obe strany k prímeriu a začatiu vyjednávania, aby sa situácia stabilizovala," uviedla hovorkyňa ruského rezortu zahraničia Maria Zacharová.
 

K bojom na tomto separatistickom území Azerbadžanu došlo v priebehu nedele (27. septembra). Z agresie sa pritom navzájom obviňujú obe strany. 

 

NATO vyzýva na ukončenie bojov

Severoatlantická aliancia vyzvala na "okamžité" zastavenie násilných akcií v separatistickom regióne Náhorný Karabach, ktorý je predmetom sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

 

"NATO je hlboko znepokojené správami o rozsahu vojenských akcií pozdĺž línie kontaktu v konfliktnej oblasti Náhorný Karabach," uviedol vo vyhlásení osobitný vyslanec generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga pre Kaukaz a Strednú Áziu James Appathurai.

 

Zdôraznil, že obe strany musia obnoviť politické rokovania a okamžite ukončiť ozbrojené akcie, ktoré už spôsobili obete aj v radoch civilného obyvateľstva.

 

"Tento konflikt nemá vojenské riešenie. Znepriatelené strany musia pokračovať v rokovaniach o mierovom riešení," uviedol Appathurai.

 

Pripomenul, že NATO podporuje úsilie minskej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorú tvoria Rusko, Spojené štáty a Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies