V dôsledku bojov je bez strechy nad hlavou až 34-tisíc ľudí

NETKY.SK • 20 December 2013, 13:43 • 2 min
V dôsledku bojov je bez strechy nad hlavou až 34-tisíc ľudí

DŽUBA - Okolo 34.000 obyvateľov Južného Sudánu hľadá útočisko na troch základniach Organizácie Spojených národov (OSN) v celej krajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes OSN, na ktorú sa odvolala agentúra AP. OSN dnes oznámila, že približne 20.000 ľudí, ktorí v dôsledku bojov prišli o svoje domovy, hľadá útočisko v hlavnom meste Džuba a ďalších 14.000 v meste Bor, kde sa tento týždeň odohrali prudké boje medzi armádnymi frakciami. Niekoľko stoviek ľudí hľadá strechu nad hlavou v meste Bentiu, neďaleko ktorého sa nachádzajú bohaté ropné ložiská.
Americké veľvyslanectvo vypravilo z krajiny už piate lietadlo s členmi svojho zastupiteľského úradu. Z Južného Sudánu dnes odletí aj lietadlo s pracovníkmi nemeckého veľvyslanectva. Boje, ktoré vypukli v nedeľu v metropole Džuba, súvisia s pokusom o štátny prevrat, ktorého hlavnou postavou je bývalý viceprezident Riek Machar. Proti prezidentovi Salvovi Kiirovi sa postavila časť armádnych dôstojníkov a vojakov.
Prezidenta podporujú príslušníci väčšinovej etnickej skupiny Dinkov, zatiaľ čo za odvolaným viceprezidentom Macharom stoja členovia menšinového kmeňa Nuerov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies