V dopingovej sieti uviazli Powell i Gay, na vine potravinový doplnok

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 09:54 • 2 min
V dopingovej sieti uviazli Powell i Gay, na vine potravinový doplnok

LONDÝN - Svetovú atletiku zasiahol ďalší dopingový škandál. Do antidopingovej pasce spadli traja z piatich najrýchlejších mužov histórie.

slovakia

left justify in out

Pár hodín po tom, čo vyšiel v nedeľu najavo pozitívny nález amerického šprintéra Tysona Gaya, priniesli svetové agentúry ďalšiu šokujúcu správu. Na národnom jamajskom šampionáte neprešlo testami hneď päť reprezentantov z ostrova reggae a v sieti antidopingových komisárov uviezla aj šprintérska hviezda Asafa Powell. Ďalšími pristihnutými sú Sherone Simpsonová a údajne aj Nesta Carter. Kontrolou neprešli okrem toho dvaja zástupcovia technických disciplín. "Je to smutný deň pre atletiku," uviedol bývalý šéf Americkej atletickej federácie Doug Logan.

Powell mal pozitívny nález na oxilofrín, čo pre agentúru Reuters potvrdil športovcov agent Paul Doyle. "Spolupracujeme so Svetovou antidopingovou agentúrou, aby sme zistili, ako sa látka dostala do jeho tela," povedal Doyle. Bývalý držiteľ svetového rekordu na 100 m a zlatý medailista v štafete 4x100 m z hier v Pekingu vyhlásil, že nikdy vedome neužil nedovolený podporný prostriedok. "Chcem mať čisté svedomie pred svojou rodinou, priateľmi a fanúšikmi po celom svete. Nikdy som vedome alebo svojvoľne nevzal žiadnu zakázanú látku," vyhlásil bývalý držiteľ svetového rekordu na 100 m a zlatý medailista v štafete 4x100 m z hier v Pekingu. "Akceptujem dôsledky, ktoré z toho plynú. Chcem ale zdôrazniť, že počas svojej kariéry som sa nikdy nesnažil zlepšiť svoj výkon nejakými látkami," doplnil majiteľ najväčšieho množstva časov pod 10 sekúnd v histórii.

Tridsaťročný Powell podľa agentúry AP požiadal o prešetrenie a objasnenie spôsobu, akým sa mohol stimulant dostať do jeho organizmu. "Nie som a nikdy som nebol podvodníkom," napísal na svojom twitterovom účte. Držiteľka striebra v behu na 100 m z OH v Pekingu Simpsonová mala rovnaký pozitívny test na oxilofrín. O svojom náleze takisto informovala prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia. "Je to pre mňa veľmi ťažké. Môj tím a ja sa budeme snažiť vyriešiť problém najlepšie, ako vieme," uviedla Simpsonová, ktorá poprela vedomé užitie zakázanej látky.

 

V podozrení je aj ďalší rýchlik z karibského ostrova. O Carterovom mene sa v súvislosti s dopingovými odhalením zmienil britský denník Telegraph. Jamajka tak čelí ďalšej dopingovej kauze, pred mesiacom mala pozitívny test dvojnásobná olympijská medailistka z dvojstovky Veronica Campbellová-Brownová. Vo vzorke jej objavili stopy diuretík, v súčasnosti čaká na výsledok disciplinárneho konania.

Podľa jamajského denníka Jamaica Gleaner padá podozrenie na nový potravinový doplnok pre atlétov z Karibiku. "Podľa našich zdrojov sa mohla zakázaná látka objaviť v novom doplnku, ktorý distribuovali počas tréningového kempu. Jeden z atlétov vraj jeho zloženie už pred užitím podrobne skúmal a teraz zvažuje právne kroky proti jeho výrobcovi," uviedol denník. Powell v tejto súvislosti na Twitteri napísal, že človeka, ktorý mal inkriminovaný doplnok distribuovať, zadržali v Taliansku.

Gay sa priznal v telefonickom rozhovore s médiami a teraz čaká na výsledok kontrolnej B-vzorky. Antidopingová agentúra USA ho už v piatok informovala o pozitívnej A-vzorke mimosúťažného testu zo 16. mája. "Nebudem sa vyhovárať, že išlo o nejakú sabotáž. V podstate som vložil do niekoho dôveru a takto to dopadlo. Nikdy som vedome neužil doping," reagoval majster sveta z roku 2007 a majiteľ najlepšieho tohtoročného času v behu na 100 m (9,75 s). Tridsaťročný Američan bol najvážnejším rivalom Jamajčana Usaina Bolta na augustových MS v Moskve. Gay však účasť na šampionáte aj na najbližšom mítingu Diamantovej ligy v Monaku odriekol. 

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) zatiaľ nemá o prípade detailné informácie. "Preto sa nemôžeme v tejto chvíli vyjadriť k závažnosti kauzy. Isté je, že obraz atletiky ňou utrpel. Máme dosť problémov. Rozhodujúce však je, že pozitívny test prišiel ešte pred MS," reagoval člen rady IAAF Helmut Digel. Dopingoví previnilci, ktorých prvýkrát prichytili, vo všeobecnosti dostávajú dvojročný zákaz činnosti, v niektorých špeciálnych prípadoch však môžu byť tresty zredukované. "Povedal mi, že vložil dôveru v nejakú osobu a tá ho sklamala. Možno som naivný, ale verím mu," uviedol pre AP Gayov tréner Lance Brauman.

Pred niekoľkými rokmi bol Gay súčasťou programu USADA s názvom "Moje víťazstvo", v ktorom sa športovci zaviazali súťažiť bez pomoci zakázaných prostriedkov. "Súťažím čistý, pretože verím v spravodlivosť a moja mama by ma zabila," povedal vtedy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona