V Donecku sa bojuje o letisko: V bojoch so separatistami zahynuli šiesti vojaci

NETKY.SK • 16 Január 2015, 14:48 • 2 min
V Donecku sa bojuje o letisko: V bojoch so separatistami zahynuli šiesti vojaci

KYJEV - Šesť ukrajinských vojakov zahynulo a ďalších 18 utrpelo za posledných 24 hodín zranenia v bojoch so separatistami na východe krajiny. Oznámil to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinské úrady súčasne informovali, že dnes opäť vypukli ťažké boje o kontrolu medzinárodného letiska v meste Doneck.

 

 

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Jurija Birjukova separatisti spustili rozsiahly útok na donecké letisko s cieľom vytlačiť odtiaľ ukrajinské vládne sily. 

 

"(Separatisti) rozpútali úplnú búrku. Na našej strane sú zranení. Pokračujú tam prudké boje a situácia na mieste je najhoršia, akú som kedy videl," napísal Birjukov na Facebooku. Podľa hovorcu ukrajinskej armády je situácia okolo doneckého letiska komplikovaná, ale stále zvládnuteľná. 

 

 

Povstalci vo štvrtok oznámili, že sa im podarilo dobyť väčšinu zničeného letiskového terminálu. Armáda už podľa nich kontroluje len malú časť budovy. Ukrajinská strana naopak tvrdí, že letisko stále zostáva pod kontrolou prokyjevských síl. 

 

Prezident Porošenko ocenil odhodlanie obrancov letiska a prisľúbil im vyslanie posíl. 

 

Areál, zničený výbuchmi delostreleckých granátov a s krátermi v pristávacích dráhach, nefunguje ako letisko už od vlaňajšieho apríla, keď sa v jeho okolí začalo bojovať. Komplex však pre obe znepriatelené strany stále zostáva dôležitým symbolom. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies