V domove pre seniorov v Plzni sa zrejme rozšíril svrab

NETKY.SK • 12 August 2014, 18:23 • 2 min
V domove pre seniorov v Plzni sa zrejme rozšíril svrab

PRAHA/PLZEŇ - Jedna z klientok domova pre seniorov Sedmikráska v západočeskom meste Plzeň bola zrejme zdrojom infekčného ochorenia svrab, s ktorého príznakmi sa v súčasnosti lieči už 11 zamestnancov zariadenia, väčšina z nich ošetrovateľov.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol dnes internetový server Novinky.cz.
     

Ako uviedol riaditeľ Mestského ústavu sociálnych služieb v Plzni Vladimír Chuchler, stopercentná istota, že ide o svrab, v danom prípade nejestvuje, pretože u pacientov neboli realizované nevyhnutné mikroskopické odbery z kože. U jednej zo zamestnankýň však lekár kožného oddelenia Fakultnej nemocnice v Plzni učinil takúto diagnózu pred asi 14 dňami.
     

Zamestnávateľ teraz odporučil všetkým zamestnancom návštevu u lekára a absolvovanie odborného vyšetrenia.
     

Podľa Chuchlerových slov mala jedna z klientok kožný problém, ktorý odborný lekár vnímal ako ekzém a ktorý ani pri ženinej hospitalizácii nediagnostikovali ako svrab. Následne sa objavili problémy u ošetrovateliek, ktoré absolvujú liečenie bez pracovnej neschopnosti, takže prevádzka zariadenia nemusela byť obmedzená.
     

Svrab je prenosné infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje kožný parazit - zákožka svrabová. Charakteristickými sprievodnými znakmi tohto ochorenia je intenzívne svrbenie pokožky s maličkými pupienkami. Liečba je náročná a nezriedka si vyžaduje dlhší čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona