V Dóme sv. Martina bude dnes spomienková omša: Odslúžia ju za Máriu Teréziu

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 11:31 • 2 min
V Dóme sv. Martina bude dnes spomienková omša: Odslúžia ju za Máriu Teréziu

BRATISLAVA – Tento rok sa nesie v duchu osláv 300. výročia narodenia Márie Terézie, ktorá bola korunovaná v Bratislave. Hlavné mesto pri tejto príležitosti v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a bratislavskou arcidiecézou pripravili za túto významnú panovníčku spomienkovú omšu, ktorá sa bude slúžiť dnes o 18.00 h v bratislavskom Dóme sv. Martina.

slovakia

left justify in out

V rámci podujatí Bratislavských korunovačných dní, ktoré sa začali v piatok 9. júna, sa blíži aj sprievod dvoch kráľov. Ten je pripomenutím dvoch významných udalostí v dejinách Bratislavy. Sprievod sa bude konať v sobotu 17. júna o 16.00 h z Bratislavského hradu až na Hlavné námestie.

 

"V sprievode ponesú korunovačné klenoty najvyšší krajinskí hodnostári, ktorých na konci sprievodu sprevádzajú rytieri s družinami pripravení na počesť tejto udalosti vybojovať rytiersky turnaj. Spojivom s druhou časťou sprievodu je vysoký klérus, pretože na obrade korunovácie sa zúčastňovalo kolégium všetkých krajinských biskupov," informovala TASR Katarína Kohutíková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Druhá časť sprievodu je venovaná samotnému aktu korunovácie Márie Terézie, ktorá bola jediná žena na uhorskom tróne a bola korunovaná ako kráľ – panovník, nie ako kráľovná manželka.

 

Zaujímavou súčasťou podujatia bude aj korunovačná hra "Ešte jeden zázrak", ktorá sa bude konať v sobotu o 20.30 h na Hlavnom námestí. Dej hry sa odohráva v predvečer korunovácie Alžbety Kristíny v reáliách Bratislavy okolo Dómu sv. Martina a v uličkách starej Bratislavy a stavia na "vymyslenej legende", ktorou bol opradený Dóm sv. Martina, miesto korunovácií uhorských kráľov.

 

"Tradovalo sa totiž, že v predvečer korunovácie v Dóme ožívajú duchovia a tomu, kto ich poprosí o pomoc, splnia jedno želanie. Autorom hry je Jakub Nvota," spresnila Kohútiková.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona