V domáhaní sa práv Slováci zaostávajú, právna ochrana sa dá poistiť

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 09:17 • 2 min
V domáhaní sa práv Slováci zaostávajú, právna ochrana sa dá poistiť

BRATISLAVA – Právnické poradenské služby pri chránení užívateľských práv nemusia spotrebiteľov stáť množstvo peňazí.

slovakia

left justify in out

Situácie, v ktorých by sa hodila rada právnika či služby advokáta, sa dajú poistiť. Poistka ochrany práv kryje služby ako rady, konzultácie, analýzy, výzvy protistrane, aby si plnila svoje povinnosti aj zastupovanie pred súdom. Ľudia s poistenou ochranou práv sa môžu domáhať svojich práv bez ohľadu na výsledok sporu. Slováci však za susednými štátmi v tomto druhu poistenia zaostávajú, povedala pre TASR uviedla Dana Štorová z poisťovne D.A.S.

 

„Poistenie právnej ochrany je pre mnohých Slovákov stále veľkou neznámou, hoci vo vyspelom svete je takou samozrejmosťou, ako poistka na auto či životné poistenie,“ uviedla Štorová. Na Slovensku je podľa Štorovej poistených do 16.000 ľudí. „Ľudia sa málo domáhajú svojich práv, čo je škoda aj pre spoločnosť ako takú, pretože takáto atmosféra umožňuje nekalé podnikanie či nezodpovedné správanie,“ dodala Štorová.

 

Chrániť svoje práva cez poistenie sa dá vo väčšine oblastí každodenného života. Existuje ochrana práv v zamestnaní, práv vodiča, vozidla, v bývaní, ale aj ochrana práv poľovníka či štátneho zamestnanca. „Prípady sú rôzne, či už ide o spory so zamestnávateľom, vymáhanie škôd, ale aj reklamácie nákupu v kamennom obchode a v e-shope, či spory s dodávateľmi telekomunikačných a internetových služieb. Ide jednoducho o situácie, keď si človek povzdychne, že by sa mu hodil právnik,“ uzavrela Štorová.

 

Na Slovensku sa poistenie ochrany práv najčastejšie využíva pri pracovnoprávnych sporoch, ochrane spotrebiteľov, poistných sporoch a pri náhrade škody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona