V dôležitých funkciách môžu pracovať ľudia, ktorí za totality pôsobili v kontrarozviedke

NETKY.SK • 22 September 2014, 11:04 • 2 min
V dôležitých funkciách môžu pracovať ľudia, ktorí za totality pôsobili v kontrarozviedke

BRATISLAVA - Na Slovensku môžu pôsobiť aj naďalej v dôležitých funkciách ľudia, ktorí donášali vojenskej kontrarozviedke /VKR/, píše dnešné SME.

slovakia

left justify in out

Rokovania o vydaní archívov pokračujú. Problémy potvrdzuje aj Ústav pamäti národa (ÚPN). "Spisy sa doteraz nachádzajú v Archíve bezpečnostných služieb v Kaniciach. Všetky rokovania s predstaviteľmi českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov boli doteraz neúspešné", konštatuje hovorca ÚPN Tibor Ujlacký.

 

ÚPN sa so žiadosťou o pomoc obrátil na rezort zahraničných vecí a požiadal aj o stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Zatiaľ sa tak nestalo.

 

VKR bola za socializmu obdobou ŠtB v armáde. Bola pod vplyvom ruských tajných služieb. Dohoda z roku 2007 o odovzdaní archívov z ČR doteraz nebola naplnená. Česi tvrdia, že nám originály spisov už ani nepošlú.

 

Pre Slovensko ide o bezpečnostné riziko, keďže nemá prístup k informáciám, na základe ktorých by konkrétne osoby mohli byť vydierateľné. Druhým problémom je možné prepojenie na ruské tajné služby, ktoré v čase ukrajinskej krízy zvyšujú svoju aktivitu v rámci Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies