V dnešných hodinách zasadol v Štrasburgu novozvolený Európsky parlament

NETKY.SK • 2 Júl 2019, 13:21 • 2 min
V dnešných hodinách zasadol v Štrasburgu novozvolený Európsky parlament

ŠTRASBURG - Poslanci v poradí deviateho zloženia Európskeho parlamentu (EP) počas dnešného dňa oficiálne vstúpili do svojej funkcie. V zákonodarnom zbore EÚ sa ocitli poslanci 190 politických strán zo všetkých 28 členských štátov únie.

slovakia

left justify in out

Z celkového poču 751 kresiel dostalo až 61 % nových poslancov, z toho 60 % mužov a 40 % žien. Slovensko tento priemer prekračuje, pretože do Štrasburgu sa dostalo až 11 nových slovenských europoslancov, avšak iba jedna žena.

 

 

Z predošlej slovenskej zostavy si svoje mandáty udržali Monika Beňová (Smer-SD) a Ivan Štefanec (KDH). Po brexite sa europarlament zúži na 705 členov, Slovensko získa viac kresiel (celkovo 14 poslancov), keď sa k slovenskej delegácii pripojí aj Miriam Lexmann (KDH).

 

img

 

Na eurovoľbách, ktoré sa konali vo všetkých 28 členských štátoch EÚ v závere mája (23. - 26. 5.), sa zúčastnilo 51 % oprávnených voličov. Vysoký prílev novozvolených poslancov je vyšší ako kedykoľvek predtým, a zaznamenaný bol aj vyšší počet žien v europarlamente. Súčasných 40 % prekonalo predchádzajúcich 37 % v eurovoľbách z roku 2014. Najmladším členom zákonodarného zboru EÚ je dánska europoslankyňa Kira Marie Peterová-Hansenová (21 rokov) a najstarším je bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi (82).

 

 

V novom zložení EP je zatiaľ sedem politických skupín, o jednu menej ako v predchádzajúcom období. Tí poslanci europarlamentu, ktorí sa nepripojili k niektorej z politických skupín, sú evidovaní ako Nezaradení. Môžu sa však kedykoľvek pripojiť k nejakej z frakcií. Podľa rokovacieho poriadku z roku 2009 sa politická skupina skladá najmenej z 25 poslancov zvolených v najmenej siedmich členských štátoch EÚ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies