V dnešnej dobe už nestačia len halušky

NETKY.SK • 24 August 2010, 07:25 • 2 min
V dnešnej dobe už nestačia len halušky

V dnešnej dobe už nestačia len halušky

slovakia

left justify in out

img

Lákadlom festivalu výnimočných chutí - Košice Gurmán Fest 2010, ktorý sa uskutoční druhý septembrový víkend, bude aj vystúpenie šéfkuchára Jaroslava Žídeka. "V košickom regióne je potrebné vzdelávať nielen kuchárov, ale aj klientov. V dnešnej dobe už nestačia len halušky, je potrebné s nimi aj niečo urobiť," komentoval svoje účinkovanie na prvom gurmánskom festivale v košickej metropole najlepší šéfkuchár 2008, 2009, 2010 podľa Gurman Award.
Žídek je presvedčený o tom, že majstri varešky existujú po celom Slovensku, ale zároveň si uvedomuje fakt, že kuchári na Slovensku pomaly nemajú komu variť. "My tých kuchárov musíme najprv ukázať," obhajoval myšlienku food festov odborník, ktorý sa vo svojej profesii neustále vzdeláva. Naposledy bol na gastronomické skusy v Nórsku. "Rád by som u nás uviedol do praxe tamojší systém, keď kuchár berie objednávky sám."
Český šéfkuchár, ktorý našiel druhý domov na Slovensku, v čase rozhovoru pre TASR ešte nemal úplne jasno v tom, čo presne predvedie na Gurmán feste v Košiciach. "Asi mušle, pretože sa začína sezóna sea foodu, morských plodov, tak niečo také." Šéfkuchár z paláca spája mušle s vínom, cibuľou a cesnakom. Nezvykne však svoje delikatesy pomenovať bombastickými a hlavne cudzinou voňajúcimi názvami. "Nerobím to, ľudia nemajú radi netradičné názvy, všetko musí byť jednoduché, aby to pochopil každý zákazník, aj normálni ľudia, ktorí s tým neprídu do styku a nejedia také veci, pretože k nim nemajú dôveru."
Žídek sa snaží pripravovať nezvyklé pokrmy jednoducho, aby si k nim našiel aj budúci gurmán dôveru. "Veľa ľudí napríklad ustrice vôbec neje, myslia si, že je to hnusné, ale ja mám skúsenosti z mojej Školy varenia, že akonáhle ľudia ochutnajú iné netradičné úpravy, tak si ustrice zamilujú a bežne ich jedia," vysvetlil Žídek s tým, že ľudia by mali prestať jesť geneticky modifikované bravčové mäso a mali by začať jesť prírodné produkty.
Executive chef bratislavského komplexu reštaurácií v Erdődyho paláci food festivaly uznáva. Vidí v nich cestu, ako neznalých kulinárskych nadšencov vyviesť z omylu. "Tam aspoň človek môže vidieť ako to má vyzerať, keď to je dobré. Ľudia nevedia, ako vypadá čerstvá ustrica, žijú v predstave, že keď pokvapkáte ustricu citrónom, urobí salto a umrie, tieto mýty treba zbúrať," uviedol komunikatívny šéfkuchár, ktorému ide predovšetkým o to, aby ľudia začali rozmýšľať nad tým, čo jedia.
"Teraz mám takú novú hračku v úvodzovkách, je ňou divina. Vždy som ju robil okrajovo, dosť som si o tom prečítal, bol som kvôli tomu v Nórsku," priznal sa šéfkuchár, podľa ktorého by konzumenti mali nad divinou viac uvažovať. "Je problém, že nám to nikto nedával jesť ako deťom," zvážnel inak vysmiaty Žídek, ktorý pôvodne chcel jedlo z diviny predstaviť aj v Košiciach. "Potrebujem na to trochu dlhšiu prípravu, asi by som to už nestihol, ale trvám na tom, že divina je veľmi zdravé mäso."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies