V divadle v Saudskej Arábii sa prvýkrát po boku mužov objavila žena

NETKY.SK • 10 Február 2018, 13:08 • 2 min
V divadle v Saudskej Arábii sa prvýkrát po boku mužov objavila žena

RIJÁD - Diváci v Saudskej Arábii zažili v piatok divadelné predstavenie, v ktorom sa prvýkrát po boku svojich hereckých kolegov objavila žena. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťjedenročná Najat sa tak stala prvou saudskoarabskou herečkou, ktorú v tomto konzervatívnom kráľovstve angažovali do divadelnej inscenácie spolu s mužmi. Išlo o jedno z najnovších sociálnych opatrení zameraných na posilnenie práv žien, ktoré sú pripisované saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, priblížila DPA.

 

Divadelnú adaptáciu známeho Disneyho filmu Vladárova nová tvár odohrali v metropole Rijád. Druhé predstavenie je naplánované na sobotu.

 

Všetky lístky na predstavenia boli už niekoľko dní vypredané, informovali organizátori. Hru si mohli prísť pozrieť muži aj ženy .

V minulosti ženské postavy v divadelných inscenáciách v Saudskej Arábii stvárňovali iba muži.

 

Opatrenie je súčasťou reformného plánu saudskoarabského kráľovstva, za ktorého spustením stojí vplyvný korunný princ. Ten sa usiluje o väčšiu sociálnu rozmanitosť krajiny, ako aj otváranie kráľovstva zahraničným investorom.

 

V rámci týchto snách bol v kráľovstve už zrušený zákaz šoférovania žien, ktorý do platnosti vstúpi vlani v júni. Saudskoarabské ministerstvo kultúry a informácií tiež v decembri oznámilo, že v krajine sa po viac ako 35 rokoch otvoria prvé kiná pre verejnosť, pričom stať by sa tak malo v marci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona