V diecézach SR boli dnes slávnostné omše a procesie k sviatku Božieho tela

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 13:49 • 2 min
V diecézach SR boli dnes slávnostné omše a procesie k sviatku Božieho tela

BRATISLAVA - Pri príležitosti sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi známeho i pod názvom Božie telo, ktorý v tomto roku pripadol na 19. júna, sa aj dnes konali v katedrálach viacerých diecéz na Slovensku slávnostné omše a procesie.

slovakia

left justify in out

Celobratislavská slávnosť Božieho tela bola dnes predpoludním v Katedrále sv. Martina. Slávnosti predsedal bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, koncelebroval bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Po svätej omši nasledovala procesia veriacich na čele s duchovnými uličkami okolo Katedrály.
      

Sviatok Božieho tela je vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína v Oltárnej sviatosti.
      

Už oddávna sprevádza tento významný sviatok tradícia procesií. Tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno, veriaci v procesii na čele s kňazmi a biskupmi symbolicky oznamujú svetu nosením monštrancie s kúskom premeneného chleba ulicami miest a dedín. Procesia veriacich sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch, symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsypávajú na cestu lupene kvetov, veriaci spievajú nábožné piesne.
      

Slávnostná omša bola dnes aj v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave a následne sa konala procesia ulicami mesta. V Nitre sa uskutočnila spoločná sv. omša pre všetky farnosti mesta na Svätoplukovom námestí pri Divadle Andreja Bagara. Po slávnostnej omši sa konala procesia ku kostolíku Svätého Michala Na Vŕšku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies