V detských domovoch je asi 4,5-tisíca detí

NETKY.SK • 22 December 2018, 13:09 • 2 min
V detských domovoch je asi 4,5-tisíca detí

BRATISLAVA - Detí, ktoré žijú mimo rodiny, je asi 15-tisíc, z nich asi 4,5-tisíca žije v detských domovoch. V relácií RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda mimovládnej organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško s tým, že rodičia sa nechceli, nemohli alebo nevedeli o ne starať.

slovakia

left justify in out

„Najviac je tých, ktorí sa nevedeli postarať. Rodine treba pomôcť ešte skôr, než sa rozpadne. Deti z detských domov, ktoré sa hnevajú na svojich rodičov, opakujú ich chyby. Naopak, tí, ktorí odpustia, začnú novú etapu života. Je to aj zamyslenie na Vianoce, aby sme viac odpúšťali,“ dodal Mikloško.

Podľa Kamily Adamkovičovej z nadácie SOCIA v období Vianoc veľa ľudí pociťuje samotu. Najviac však seniori. „Seniori sú najväčšou a najvzácnejšou skupinou náhradných rodičov. Seniori sú veľkou oporou pre svoje vnúčatá, keď zlyhali rodičia,“ vysvetlil Mikloško.

Riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík v relácií porovnal naše Vianoce s africkými. Aj tam sa ľudia podľa Čaučíka snažia tieto sviatky prežiť v kruhu svojej rodiny. „Ak niekto pracuje v inej časti krajiny, snaží sa prísť domov, byť s rodinou a mať dobré jedlo, čo neplatí o bežných dňoch v roku. Kresťania sa snažia ísť na omšu, aj keď im to situácia v krajine nemusí vždy dovoliť. Snažia sa mať Vianoce ako my, len v skromnejších pomeroch, a samozrejme bez snehu,“ povedal riaditeľ Dobrej noviny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona