V detskej nemocnici ošetrili sedem detí po kolapse z tepla

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 15:08 • 2 min
V detskej nemocnici ošetrili sedem detí po kolapse z tepla

BRATISLAVA - Sedem detí, ktoré skolabovali pre horúčavy, ošetrili počas posledných dní na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP). Tri deti hospitalizovali, ďalšie štyri len ošetrili, informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Lekári mamičkám odporúčajú – všade chodiť s dostatočným množstvom tekutín pre deti a staršie deti varovať pred pitím alkoholu.

slovakia

left justify in out

Vysoké horúčavy predstavujú záťaž pre organizmus, preto lekári odporúčajú dodržiavať nasledovné zásady: treba sa vyhýbať dlhodobému pobytu na priamom slnku a dôsledne dodržiavať pitný režim. "Tekutiny odporúčame prijímať pravidelne a v dostatočných množstvách, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Nápoje podávané deťom je lepšie striedať, napríklad nesladený čaj, vodu, minerálnu vodu a podobne,“ hovorí lekárka oddelenia urgentného príjmu detskej nemocnice Edita Tikovičová. Ľuďom so sklonom ku kolapsovým stavom odporúča pomalšie vstávať z ľahu alebo sedu, pomáha tiež pravidelná primeraná fyzická aktivita. "Pri dlhšom státí na jednom mieste, napríklad v dopravnom prostriedku, alebo v inej podobnej situácii, je lepšie pomaly prestupovať na mieste, aby srdcovo-cievna pumpa správne fungovala a prúdenie krvi bolo zabezpečené,“ doplnila. Pri pocitoch na odpadnutie, malátnosti, náhleho tepla alebo chladu či pri pocite na zvracanie si treba ľahnúť a vyložiť nohy hore. Pomáha aj prekrížiť si nohy a začať sťahovať svaly dolných končatín a súčasne stlačiť dlane v päsť alebo stláčať predmet v rukách. U malých detí sa odporúča sledovať ich aktivitu. Ak nie sú čulé, ale skôr unavenejšie a snažia sa nájsť si polohu v sede alebo polihujú alebo sa potia, treba zbystriť pozornosť. "Dieťa treba uložiť do tieňa, postupne ho ochladzovať obkladmi a zabezpečiť mu pitný režim,“ dopĺňa Tikovičová.

V letných horúčavách lekári odporúčajú nosiť ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy a kvalitné slnečné okuliare, používať krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom, robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11:00 a 15:00 sa nevystavovať slnečným lúčom. Ak je to možné, pomôže aj ochladenie sa v klimatizovaných priestoroch, napr. obchodoch. Zvlášť nebezpečná v horúčavách je konzumácia alkoholu, ktorý dehydratuje. Len počas posledného víkendu lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava ošetrili šesť opitých detí. Všetky deti dostali infúznu liečbu, zdravotný stav jedného pacienta si vyžiadal hospitalizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies