V Design Factory otvoril výstavu všestranný umelec Julo Nagy

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:50 • 2 min
V Design Factory otvoril výstavu všestranný umelec Julo Nagy

V Design Factory otvoril výstavu všestranný umelec Julo Nagy

slovakia

left justify in out

img

Výstavu uznávaného dizajnéra, výtvarníka, knižného grafika a fotografa Jula Nagya slávnostne otvorili dnes večer v priestoroch Design Factory v Bratislave. Na prvej samostatnej expozícii sa Nagy predstavuje ako všestranný umelec. "Robím rôznorodé veci, každá skupina ľudí, pre ktorých som tvoril, pozná len jednu časť mojej výtvarnej osobnosti, na výstave je to všetko spojené, je to taký môj identikit," povedal pre TASR Nagy, ktorý sa grafickému dizajnu venuje primárne. "Sú tu aj voľné veci, ktoré mám veľmi rád a fotografie, tie vznikli za posledné roky počas zahraničných ciest s priateľmi."
Výtvarník sa fotografii venuje len okrajovo, ale všetky tri oblasti ho zaujímajú rovnako a na výstave nie sú prezentované po témach, sú zmixované. "Je to zámer, aby človek, keď prechádza výstavou, mal na každom kroku a s každým dielom prekvapivý zážitok, aby našiel niečo kontrastné".
Nagy navrhol viacero knižných grafík. "Mám ich za sebou vyše dvesto, rád robím logotypy a z fotografií je mojou srdcovou záležitosťou Žena Himba," prezradil umelec, ktorý spomenutý pôsobivý obraz Afričanky zachytil v Namíbii v roku 2008.
"Posledné dni sa dozvedám, že som známy cumľom," komentoval autor dielo nazvané Hriech, inak symbol detského cumlíka s muchou, ktorý navrhol pre obal knihy Breviář hříchu. "Tým, že som doteraz nevystavoval, nemal som spätnú väzbu, žeby ten cumlík bol až taký známy, ale asi je, keď sa ľudia naň pýtajú," dodal tvorca symbolov.
Koncept svojej výstavy Nagy vyskladal z 80 diel, ktoré za 28 rokov profesionálnej umeleckej kariéry najvýraznejšie zarezonovali nielen v jeho umeleckej duši, ale tiež v očiach verejnosti a spokojných klientov. Vystavené diela sú zmesou logotypov (pre slovenské pivo, časopis, antivírusový program či základnú školu), obálok kníh, plagátov a tlačovín, grafík na plátne, kresieb, a samozrejme, fotografií, ktoré návštevníkov prenesú do niektorých kútov Slovenska, do USA, na Island, aj do africkej Namíbie.
Výstava Jula Nagya: dizajn, grafika, fotografie je sprievodnou akciou festivalu komornej hudby Konvergencie, ktorý sa uskutoční 20. - 26. septembra v Bratislave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona