V Denveri rozdrvili šesť ton zhabanej krvavej slonoviny

NETKY.SK • 15 November 2013, 13:06 • 2 min
V Denveri rozdrvili šesť ton zhabanej krvavej slonoviny

COMMERSE CITY - Americké úrady zničili viac ako šesť ton zhabanej slonoviny - klov, rezbárskych prác a šperkov - a vyzvali ostatné krajiny, aby ich nasledovali v boji proti obchodu so slonovinou. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tisíce kusov a predmetov zo slonoviny, ktoré v USA zhabali za posledných 25 rokov, vo štvrtok pri Denveri navŕšili na hromadu podobnú pyramíde. Išlo o podstatnú časť amerických zásob skonfiškovanej "krvavej slonoviny". Kusy slonoviny potom vyklopili do drviaceho zariadenia na železnú rudu, kde sa zmenili na prach a drobné čiastočky. Riaditeľ amerického Úradu pre ochranu voľne žijúcej zveri a rýb Dan Ashe povedal, že je potrebné zničiť zásoby slonoviny po celom svete.

Ashe vysvetlil, že tieto zásoby vyvolávajú dopyt. Ak sa zachovajú, u konzumentov môže rásť dopyt po ilegálnych suveníroch a ozdobách zo zabitých slonov. Pred rozdrvením slonoviny úrad vystavil tisíce skonfiškovaných kusov - klov, sošiek, ceremoniálnych misiek a ornamentálnych predmetov. Kolekcia predstavovala množstvo slonoviny zodpovedajúce 2000 kusom zabitých dospelých slonov.

Americké úrady tieto predmety zhabali pašerákom, obchodníkom a turistom pri vstupe do Spojených štátov po tom, ako v roku 1989 nadobudol platnosť celosvetový zákaz obchodu so slonovinou.

Šéf americkej diplomacie John Kerry v stredu oznámil odmenu milión dolárov (vyše 744.000 eur) za informácie vedúce k rozbitiu kriminálnej siete Xaysavang so sídlom v Laose. Zločinecký syndikát zabíja slony pre kly, aby získal prostriedky na drogy, obchod so zbraňami a ľuďmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona