V Dauhe prvé oficiálne prezentácie kandidátov OH 2024

NETKY.SK • 14 November 2016, 16:29 • 2 min
V Dauhe prvé oficiálne prezentácie kandidátov OH 2024

DAUHA - Desať mesiacov pred voľbami organizátora olympijských hier 2024 majú zostávajúci traja kandidáti jednu z kľúčových možností, ako si získať hlasy členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). V katarskej Dauhe sa zíde vyše tisíc delegátov na generálnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov (ANOC) a Budapešť, Los Angeles a Paríž dostanú 20 minút na prezentáciu.

slovakia

left justify in out

Týždeň po voľbách prezidenta USA sa najviac hovorí o tom, ako zmena v Bielom dome ovplyvní šance pôvodne vysoko favorizovaného Los Angeles. Republikán Donald Trump vo svojej kampani neváhal siahnuť po rétorike osočujúcej homosexuálov, imigrantov, Mexičanov či moslimov, čo určite zaregistrovali aj členovia MOV. Situáciu v Juhoafrickej republike napríklad označil za "kriminalitou nasiaknuté smetisko, ktoré každú chvíľu exploduje". Trump sa navyše doteraz v olympijskom hnutí nijako neangažoval, zatiaľ čo Clintonová podporovala neúspešnú kandidatúru New Yorku na OH 2012 a osobne navštívila niekoľko olympijských hier. V Atlante 1996 bola ako prvá dáma. Dosluhujúci šéf Bieleho domu Barack Obama zasa nedokázal svojou prítomnosťou v Kodani 2009 zabrániť vypadnutiu Chicaga už v prvom kole.

 

Starosta Los Angeles EricGarcetti je demokrat a v kampani spolu s lídrom kandidatúry Caseym Wassermanom podporovali Clintonovú. "Moja osobná podpora Hillary Clintonovej nie je v rozpore s tým, aby sa Donald Trump ako prezident pozitívne postavil za naše úsilie. Pevne veríme, že sa z neho stane nadšený stúpenec našej olympijskej kandidatúry. Olympijské hry by mali byť apolitické. Majú predsa potenciál spájať ľudí. Naša kandidatúra nie je politická. Je súkromná s podporou politikov. Financujeme ju zo súkromných zdrojov. Sme nezávislí od pádov a vzostupov na politickej scéne," uviedol Wasserman a k výsledkom volieb poznamenal: "Nebudeme sa tváriť, že sa žiadne voľby nekonali, ale nebudeme ani v defenzíve. Myslím si, že niektorých ľudí naše slová prekvapia."

 

Kalifornský projekt bude v Dauhe prezentovať aj šesťnásobná olympijská víťazka, atlétka Allyson Felixová. "Narodila sa v Los Angeles, vyrastala tam. Je to dievča z LA. Nik nedokáže náš príbeh vypovedať lepšie," myslí si Wasserman.

 

Kandidáti majú iba tri oficiálne príležitosti na predstavenie svojich návrhov. Prvú teraz v Dauhe, druhú v júli 2017 na technickej schôdzi členov MOV a poslednú už priamo na volebnom zasadnutí MOV v septembri 2017 v peruánskej Lime.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona