V Dánsku sa postavili na stranu žien. Nejednoznačný súhlas s pohlavným stykom sa bude považovať za znásilnenie

NETKY.SK • 17 December 2020, 21:44 • 2 min
V Dánsku sa postavili na stranu žien. Nejednoznačný súhlas s pohlavným stykom sa bude považovať za znásilnenie

KODAŇ – Dánsky parlament odhlasoval zákon, podľa ktorého sa bude pohlavný styk bez jasného súhlasu partnerov bude považovať za znásilnenie s platnosťou už od 1. januára 2021.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Dánsky parlament schváli zákon, na základe ktorého sa rozšíri definícia nedobrovoľného pohlavného styku. Doteraz sa znásilnenia mohol dopustiť iba páchateľ, ktorý po tlakom donútil svoju obeť k pohlavnému styku. 

 

„Odteraz to bude jasné - ak obe strany s pohlavným stykom nesúhlasia, tak ide o znásilnenie," skonštatoval dánsky minister spravodlivosti Nick Häkkerup. Schválenie zákona označil za "medzník v oblasti rodovej rovnosti v Dánsku".

 

Prečítajte si tiež: V Škótsku prijali revolučný zákon, ktorý nežnému pohlaviu zabezpečí bezplatný prístup k menštruačným potrebám

 

Podľa oficiálnych údajov dánskeho ministerstva spravodlivosti bolo v krajine znásilnených približne 11 500 žien každý jeden rok, alebo sa ich niekto pokúsil sexuálne zneužiť.

 

Dánsko sa tak pripojilo k 11-tim európskym krajinám, kde sa pohlavný styk bez súhlasu považuje za znásilnenie. Takýto zákon pritom žne veľký úspech napríklad vo Švédku. Od roku 2018, kedy vláda prijala prísnejšiu legislatívu sa počet násilníkov zvýšil o 75%.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies