V daňových rajoch sídli 4630 slovenských firiem, desiatky pribudli na Cypre

NETKY.SK • 3 November 2016, 15:17 • 2 min
V daňových rajoch sídli 4630 slovenských firiem, desiatky pribudli na Cypre

BRATISLAVA – V daňových rajoch sídlilo v treťom štvrťroku tohto roka 4630 slovenských firiem. Ich aktuálny počet sa približuje k súčtu za celý rok 2015. Kým záujem o tretiu najobľúbenejšiu destináciu Cyprus v prvých mesiacoch tohto roka kontinuálne upadal, v tomto období sa jeho pokles zastavil. Vyplýva to z najnovších údajov poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko.

slovakia

left justify in out

"Potvrdili sa naše očakávania, išlo o sezónny výkyv," uviedol jej konzultant Milan Seliak. V súčasnosti má na Cypre domov 933 slovenských spoločností, čo je o 61 firiem viac ako v druhom tohtoročnom kvartáli a o 16 viac ako na konci vlaňajška. "Nárast môže signalizovať aj to, že Cyprus ako člen Európskej únie po prekonaní bankovej krízy láka ešte viac firiem. Ekonomicky je dnes prakticky zdravý," dodal.

 

Plusové hodnoty si v posledných troch mesiacoch pripísali aj ďalšie daňové raje. Deväť firiem pribudlo Spojeným arabským emirátom, ktoré podnikateľov lákajú pre nemožné vystopovanie skutočného vlastníka a rovnako pre nulové dane. O niečo viac slovenských podnikateľov zamierilo aj do menej preferovaných teritórií – Lichtenštajnska či na ostrovy Jersey a Guernsey, ktoré patria Veľkej Británii.

 

Aktuálne v daňových rajoch sídli 4630 slovenských firiem, podľa Bisnode ich však môže byť mnohonásobne viac. Toto číslo totiž vyjadruje len priamu registráciu slovenskej spoločnosti v niektorom z daňových rajov. Podnikatelia však často volia zložitejšie štruktúry. To znamená, že firmu si registrujú napríklad v Českej republike, tú v Holandsku a až následne sa registrujú napríklad na Seychelách.

 

Medzikvartálne vzrástol počet podnikov v daňovo zvýhodnených destináciách o 29, v porovnaní s celým vlaňajškom je ich v súčasnosti o 71 menej. Či sa počty vyrovnajú, je dnes podľa poradenskej firmy ťažké povedať. "Tí, ktorí si chcú zachovať anonymitu, alebo využívať raje na nekalú podnikateľskú činnosť, budú neustále hľadať destinácie či spôsoby, kde a ako to možné bude," konštatoval Seliak.

 

Karty by mohol zamiešať aj nový protischránkový zákon schválený pred pár dňami. Ten firmám, ktoré budú chcieť obchodovať so štátom, káže odkryť vlastnícku štruktúru až po konečného vlastníka. Bisnode však na margo zákona zásadný úbytok firiem neočakáva, aj keď ho považuje za dobrý krok.

 

"Už dnes vidíme, že na verejnom obstarávaní sa zúčastňuje minimum podnikov so sídlom v daňových rajoch z hľadiska prvej úrovne vlastníctva. Tie subjekty, ktoré chcú utajiť majiteľa, do štátnych zákaziek nepôjdu priamo, ale cez subdodávky," upozornil Seliak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies