V Damasku čakajú na výjazd kamióny s humanitárnou pomocou

NETKY.SK • 17 Február 2016, 14:45 • 2 min
V Damasku čakajú na výjazd kamióny s humanitárnou pomocou

DAMASK - Najmenej 100 kamiónov s humanitárnou pomocou sa nachádza v Damasku a čaká na pokyn na výjazd do obliehaných oblastí Sýrie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsky Červený kríž.

slovakia

left justify in out

Sýrska vláda v utorok povolila prístup konvojom s humanitárnou pomocou do siedmich oblastí, ktoré v Sýrii obliehajú buď vládne sily, alebo povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašára Asada.


Hovorca Červeného kríža uviedol, že piatimi oblasťami, do ktorých dnes vyrazí humanitárna pomoc, sú Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ako aj Madájá, Zabadání a Muaddamíja aš-Šám v okolí sýrskej metropoly Damask.


Hovorca OSN Farhán Hak v utorňajšom vyhlásení ešte uviedol, že ďalšími oblasťami, ktoré nevyhnutne potrebujú humanitárnu pomoc, sú Kfar Batna v okolí sýrskej metropoly Damask a Dajr az-Zaur v provincii Idlib.


Súčasťou dodávok sú podľa hovorcu Červeného kríža pšenica a potraviny s vysokou energetickou hodnotou. Do oblastí Fúa a Kafarjá odíde aj zdravotnícky tím. Sýrsky červený kríž doručovanie humanitárnej pomoci koordinuje s orgánmi OSN.


Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa minulý štvrtok v Mníchove dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci vrátane jej doručenia do obliehaných oblastí v Sýrii.


O tejto otázke rokovala v sobotu v Ženeve medzinárodná podporná skupina zložená zo zástupcov svetových mocností, ako aj Iránu a Saudskej Arábie, ktorej úlohou je dohliadnuť na naplnenie tohto plánu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies