V ČSSD sa koná vnútrostranícke referendum

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 12:53 • 2 min
V ČSSD sa koná vnútrostranícke referendum

PRAHA - Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) odštartovala dnes prvé oficiálne vnútrostranícke referendum, v ktorom budú jej členovia pomocou listov odpovedať na tri kľúčové otázky. Vedenie strany na čele s premiérom Buhuslavom Sobotkom dnes dopoludnia oficiálne odovzdalo na pošte 22.577 hlasovacích lístkov, napísal spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Pre Českú poštu je to určite dobrá správa, stali sme sa významným zákazníkom," vyrovnal sa Sobotka s otázkou novinárov, prečo v dnešných časoch používajú na také široké referendum korešpondenciu a nezvolili skôr elektronickú podobu.

 

Spolu s ďalšími členmi vedenia strany Milanom Štěchom, Milanom Chovancom, Romanom Sklenákom a Martinom Starcom potom odovzdali desaťtisíce lístkov, ktoré dostanú všetci členovia ČSSD. Stranu to bude stáť 1,3 milióna korún, napísali Novinky.cz.

 

Sociálni demokrati budú v referende odpovedať na tri otázky: či sa majú radoví členovia podieľať na zostavovaní volebných kandidátok, či zaviesť kvóty pre ženy v politike a či predložiť zákon, ktorý by obmedzil kumuláciu funkcií.

 

Výsledky referenda potvrdí marcový zjazd strany. Sobotka nevylúčil, že by sa v budúcnosti mohlo takto hlasovať o ďalších kľúčových veciach vrátane programových bodov. Referendum bude platné, ak sa ho zúčastní štvrtina členov strany.

 

"Je to historická chvíľa v dejinách ČSSD," vyhlásil Sobotka. Podľa neho iné veľké strany nedávajú svojim radovým členom takú možnosť hovoriť do záväzných otázok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona