V ČR vedie ČSSD pred KSČM, SPOZ je tesne nad hranicou zvoliteľnosti

NETKY.SK • 24 Október 2013, 15:13 • 2 min
V ČR vedie ČSSD pred KSČM, SPOZ je tesne nad hranicou zvoliteľnosti

PRAHA - Niekoľko dní pred predčasnými voľbami do českej Poslaneckej snemovne, ktoré sa uskutočnia 25. a 26. októbra, dosiahla najvyššie preferencie ČSSD (23,8 percenta) pred KSČM (16,9 percenta) a TOP 09 (11,9 percenta). Päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu tesne prekročila SPOZ (5,2 percenta).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z exkluzívneho reprezentatívneho internetového prieskumu spoločnosti SANEP. Realizovala ho 17. – 21. októbra 2013 na vybranej skupine 7186 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Českej republiky vo veku 18 - 69 rokov. Spoločnosť SANEP zverejnila volebné výsledky strán a hnutí, ktoré v prieskume dosiahli viac ako tri percentuálne body.

Na prvom mieste sa umiestnila ČSSD (23,8 percenta), nasleduje KSČM (16,9 percenta), TOP 09 (11,9), ANO (11,6) a ODS (7,5 percenta). Do Poslaneckej snemovne by postúpila aj KDU-ČSL (5,7 percenta), Úsvit Tomia Okamuru (5,3) a SPOZ (5,2 percenta). Pod päťpercentnou hranicou sa umiestnila Hlavu vzhůru + Suverenita SBB (3,5 percenta) a SZ (3,1 percenta). Ostatné strany a hnutia získali spolu podporu 5,5 percenta respondentov. Predpokladaná volebná účasť je 59,3-percentná.

"Či sa však skutočne po predčasných voľbách dostane do Poslaneckej snemovne osem politických subjektov, čo by výrazne sťažilo zostavenie väčšinovej vlády, rozhodne najmä viac ako tretina voličov, ktorí sú ochotní ísť k voľbám, stále však nevedia, ktorú stranu či hnutie budú voliť," konštatuje riaditeľ SANEP Oldřich Zajíc. 

"Vzhľadom na túto skupinu nerozhodnutých či váhajúcich voličov tak aktuálne volebné preferencie predstavujú len momentálne voličské nálady a pocity, ktoré sa môžu ešte počas vrcholiacich predvolebných kampaní meniť a teda aj zásadne ovplyvniť reálne volebné výsledky jednotlivých strán a hnutí," zdôraznil Zajíc.

Celkovo sa na prieskume zúčastnilo v rámci respondenčného panelu viac ako 220.000 registrovaných užívateľov, 23.552 opýtaných. Reprezentatívna vzorka bola vybraná metódou kvótneho výberu a zodpovedá sociodemografickému rozloženiu obyvateľov ČR podľa údajov Českého štatistického úradu. Štatistická odchýlka sa pohybuje v rozmedzí -2,5 až +2,5 percenta, kontrola vzorky bola realizovaná triangulačnou dátovou metódou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies