V ČR sa začali očakávané Dni NATO. Zastúpenie má i Slovensko

NETKY.SK • 18 September 2021, 14:41 • 2 min
V ČR sa začali očakávané Dni NATO. Zastúpenie má i Slovensko

OSTRAVA - Na podujatí sa predstavia jednotky zo sedemnástich krajín. Návštevníci a návštevníčky sa môžu počas dvoch dní tešiť na pestrý program. Predstavia množstvo zaujímavých lietadiel a vrtuľníkov.

slovakia

left justify in out

Na letisku pri českej obci Mošnov v okrese Nový Jičín sa v sobotu začali Dni NATO, najväčšia vojensko-bezpečnostná prehliadka v strednej Európe.

 

Akcia privítala vojenské, záchranárske a bezpečnostné jednotky zo 17 krajín. Špeciálnou partnerskou krajinou je v tomto roku Švédsko.

 

Pestrý program 

 

Dni NATO sa začali spoločným zoskokom českých a poľských parašutistov s vlajkami. Hlavnými lákadlami tohtoročného podujatia sú bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper a stíhacie lietadlo F-35 Lightning II,   vybavené najmodernejšími technológiami. Práve druhý menovaný stroj bol už od rána v obkľúčení záujemcov o letectvo.

 

Prečítajte si tiež: Pentagon sa priznal k zabitiu civilistov v Kábule

 

"Ide o historickú udalosť nielen pre mošnovské letisko, ktoré sa stalo vôbec prvým v krajinách zoskupenia V4, kde pristálo lietadlo piatej generácie," tvrdí Zbyněk Pavlačík, predseda spolku Jagello 2000, ktorý akciu poriada.

 

Zmienené lietadlá na statických ukážkach dopĺňajú napríklad konvertoplán V-22 Osprey, obrie transportné lietadlo C-5M Super Galaxy či vrtuľníky AH-64 Apache, UH-1Y Venom a AH-1Z Viper.

 

Dynamickým ukážkam vo vzduchu dominujú stíhacie lietadlá F-16 Fighting Falcon z tímov ZEUS (Grécko) a SOLOTÜRK (Turecko), ale tiež bojové lietadlá JAS 39C Gripen z Česka, Maďarska a Švédska.

 

Slovenskí piloti 

 

Na 20. ročníku podujatia sa predstavia i piloti slovenských ozbrojených síl.  Po boku spojencov zo Severoatlantickej aliancie predvedú svoju spôsobilosť pri zabezpečovaní ochrany štátu i kolektívnej obrany NATO.

 

K témeHistorický moment! SpaceX dopravila do vesmíru posádku turistov

 

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) Martina Kovaľ Kakaščíková. "Slovensko je pevnou súčasťou transatlantického spojenectva, ktoré je zároveň najlepšou možnosťou pre zaručenie obrany a bezpečnosti SR. Preto sa na tomto podujatí pridávame k prezentácii vzdušných síl a prostriedkov aj tými našimi," priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

 

img

 

Vzdušné sily Ozbrojených síl (OS) SR sa na leteckom podujatí v českej Ostrave predstavia počas úvodných preletov stíhacími lietadlami MiG-29 a v rámci dynamickej a statickej ukážky vrtuľníkom UH-60M Black Hawk. Šéf rezortu obrany pri tejto príležitosti rokoval v sobotu s ministrom obrany ČR a ďalšími zástupcami vlády a tiež ministrami obrany Švédska a Slovinska.

 

Tisíce návštevníkov 

 

Z dôvodu opatrení proti šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19 je potrebné zabezpečiť si vstupenku na podujatie vopred, pričom samotný vstup na túto dvojdňovú akciu je, tradične, zadarmo. Potrebné je uhradiť iba servisný poplatok.

 

Možno vás zaujme: V rodinnom dome v ČR vybuchol plyn!

 

Vstupenky vybavujú na meno a všetci návštevníci sa musia preukázať bezinfekčnosťou podľa platných hygienických nariadení. Na mieste nie je možné dať sa otestovať. Vyhľadávanú akciu v minulosti navštevovalo približne 200 000 ľudí za oba dni.

 

Vlani museli byť Dni NATO z dôvodu nepriaznivej epidemickej situácie bez divákov. Ľudia mohli program sledovať v televízii a na internete. Tento rok je počet divákov obmedzený maximálne na 40 000 každý deň.

"Na sobotu bolo vyčerpaných 35 000 vstupeniek a na nedeľu 20 000, ale myslím si, že nedeľňajšie číslo ešte porastie," uviedol Zbyněk Pavlačík. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies